Ga naar hoofdinhoud

Veevoederindustrie vraagt graanvoorraad vrij te geven

De Fefac vraagt de Europese Commissie om graan uit de interventievoorraad van de Europese Unie op de markt te brengen. Dit om de prijsstijgingen op de graanmarkt te temperen.

Speculaties

Volgens de Fefac, de Europese federatie van mengvoederfabrikanten, worden de prijsstijgingen vooral veroorzaakt door speculanten.
De prijsnoteringen op de Europese markt zijn sinds begin juli met 40 procent gestegen en er zijn geen aanwijzingen of en wanneer er aan deze prijsstijgingen een einde zal komen. Volgens marktdeskundigen is de toestand op de graanmarkt niet van dien aard dat zulke extreme prijsstijgingen gerechtvaardigd zijn. Ondanks de slechte oogsten in Rusland en Oekraïne zijn de opbrengsten in de rest van de wereld hoog genoeg om aan de vraag te voldoen en tegelijkertijd voldoende voorraden aan te houden.

Slecht weer

Patrick Vanden Avenne, voorzitter van de Fefac, concludeert daaruit dat speculatie op de opbrengsten in door slecht weer getroffen regio's de belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen op de graanmarkt is. "De huidige marktspeculatie kan de voedselprijzen kunstmatig doen stijgen en actoren in de graanketen treffen. Bovendien kan een hoge graanprijs de veevoederprijzen doen stijgen waardoor de concurrentiepositie van de Eruopese veehouderij ondermijnt wordt, terwijl die de vorige prijsschok in het seizoen 2007/2008 nog nauwelijks te boven is."

Oproep

Voor Fefac dit aanleiding om de Europese Commissie op te roepen om onmiddellijk graan uit de interventievoorraad op de markt te brengen. De EU heeft volgens Fefac meer dan vijf miljoen ton interventiegranen opgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback