Ga naar hoofdinhoud

Veevoedersector betuigt steun tijdens Agriflanders

Om haar klanten een hart onder de riem te steken, coördineert Bemefa een gemeenschappelijke actie tijdens Agriflanders. De moeilijke situatie waarin de varkenshouders zich nu geruime tijd bevinden, wordt door de verschillende standhouders diervoederfabrikanten duidelijk onder de aandacht gebracht.

Pijnpunten

Bemefa deelt de bezorgdheid van de varkenshouders en is van mening dat het hoog tijd is om de varkenshouder een eerlijke prijs te geven voor zijn kwaliteitsvol product. Tijdens het overleg met de verschillende schakels van de keten zijn een aantal engagementen aangegaan. Daarbovenop heeft de mengvoedersector een aantal specifieke ‘pijnpunten': de ggo-problematiek, het verbod op het gebruik van diermeel, speculatie op de grondstofmarkten en de opgelegde beperkingen op het vlak van milieu en geurhinder.

Vijfpuntenplan

De veevoedersector wenst nogmaals haar vijfpuntenplan te onderstrepen. Het is noodzakelijk speculatie op de grondstofmarkt in te tomen. Vervolgens is er de volatiliteit van de grondstofprijzen. Zich hier tegen indekken wint steeds meer aan belang, zowel bij de veevoedersector als bij de boerenorganisaties. Ten derde is er de ggo-problematiek, welke de beschikbaarheid van grondstoffen op de Europese markt ferm afremt en zorgt voor een sterk verminderde concurrentiepositie. Versoepeling van het verbod op het gebruik van diermeel kan zorgen voor een meer lokale beschikbaarheid van eiwitrijke grondstoffen. De vele regels, tot slot, die worden opgelegd op het vlak van milieu en geurhinder, vormen een extra druk op de sector.

Wanneer en waar

De actie vindt plaats tijdens Agriflanders van 13 tot en met 16 januari 2011 in Flanders Expo te Gent (Maaltekouter 1, 9051 Sint-Denijs-Westrem).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback