Ga naar hoofdinhoud

Veevoedersector deelt bezorgdheid varkenshouders

Bemefa deelt de bezorgdheid van varkenshouders en oordeelt dat inspanningen moeten verdubbelen om de boer een eerlijke prijs te garanderen.

Pleidooi

Bemafa pleit voor counteren van de grote volatiliteit van grondstoffenprijzen, betere beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen en minder afhankelijkheid van de invoer van eiwitrijke grondstoffen.

Vijfpunten-plan

De veevoedersector ontwikkelde een vijfpunten-plan. Om speculatie op de grondstofmarkten te temperen is het nodig de instapdrempel te verhogen, vindt Bemefa. "Overheid, financiële sector en industrie moeten hier de mogelijkheden aftasten. Ten tweede is het vrijgeven van interventiegranen en de opschorting van de heffingen op grondstoffen een noodzaak. Het is nodig zich in te dekken tegen de volatiliteit zowel de veevoedersector als de boerenorganisaties." Overheid en agro-industrie moeten een inventaris maken van de mogelijkheden (termijnmarkten bv.) en opleidingen verstrekken aan de betrokken bedrijven. Ten vierde is de ggo-problematiek een andere belangrijke rem op de beschikbaarheid van grondstoffen op de Europese markt, stelt Bemefa. Ten slotte heeft de mengvoedersector de ambitie om de afhankelijkheid van het buitenland voor de aanvoer van eiwitten te reduceren. "Daartoe wordt momenteel een actieplan alternatieve eiwitbronnen uitgewerkt met de Vlaamse overheid. Ook de valorisatie van dierlijke producten, zoals diermeel, dient in dit kader te worden aangekaart.

Overleg

Onder geen beding kan een beroepsfederatie tussenkomen in de commerciële activiteiten van haar leden, benadruk Bemefa. "Alle 160 individuele leden van Bemefa bepalen eigenhandig hun prijzenpolitiek. Overleg met de andere schakels uit de voedselketen is van cruciaal belang." Bemefa heeft dan ook het programma van minister president Peeters ondersteund : oprichting van een High Level Group Europees, overbruggingskredieten, steun kwaliteitssystemen (bv. Certus). "De mengvoedersector draagt haar steentje bij op het gebied van prijstransparantie door de publicatie van de grondstoffenprijzen en de mengvoederprijzen."

Gedragscode 

Bemefa heeft ook, eind mei, samen met een aantal andere organisaties (Boerenbond, ABS, FWA, Fevia, Unizo, UCM en Fedis) een gedragscode voor faire relaties tussen aanbieders en kopers in de agro-voedingsketen afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback