Ga naar hoofdinhoud

Veevoeradviseurs voor doorrekenen praktijkrantsoen

Het netwerk ‘verminderen fosfor in krachtvoer melkvee' zoekt veevoeradviseurs die willen deelnemen aan dit onderzoek door dit rantsoen door te rekenen. Acht mengvoerleveranciers doen al mee.

Leden

Alle leden van het netwerk ‘verminderen fosfor in krachtvoer melkvee' hebben aan hun eigen veevoeradviseurs gevraagd één en hetzelfde rantsoen door te rekenen. Dit wordt gedaan voor één lid van het netwerk, een veehouder uit West-Nederland. De centrale vraag daarbij is welke krachtvoersoort de veevoeradviseurs ‘gewoon' zouden adviseren en welke als er extra op fosfor moet worden gelet. En daarnaast ook de vraag wat het prijsverschil is tussen die twee krachtvoeders. Hierdoor krijgt het netwerk ook meer inzicht in wat fosforverlaging eigenlijk kost.

Mengvoerleveranciers

Op dit moment doen er al acht mengvoerleveranciers mee aan dit onderzoek. Binnenkort worden de gegevens op een rij gezet. Het is de bedoeling dat de gegevens eerst met de veehouders worden besproken en daarna met de veevoeradviseurs.

Doel

Het doel van het project is het terugbrengen van fosforgehalten in het krachtvoer om daarmee de benutting te verhogen op bedrijfsniveau en een reductie in de mestafvoer te realiseren met bijkomende kostenbesparing. De eerste ervaringen op Koeien & Kansen-bedrijven wijzen erop dat er nog veel mogelijkheden zijn voor lagere fosfaatgehalten in rantsoenen voor melkvee. Gecombineerd met gebruik van BEX (Handreiking Bedrijfsspecifieke Excretie) en op termijn een bedrijfsspecifieke excretieberekening voor P (BEP) kan dit ervoor zorgen dat de benutting wordt verhoogd en er veel minder mest hoeft te worden afgevoerd. Bewustwording van de mogelijkheden en introductie/demonstratie van deze nieuwe ideeën op het melkveebedrijf zijn direct te vertalen naar een hogere benutting, minder mestafvoer en dus lagere kosten. Binnen het netwerk wordt de uitgangssituatie in beeld gebracht. Vervolgens worden verbeteringsmogelijkheden verkend in overleg met een veevoedingsdeskundige en de eigen mengvoerleverancier. Inspiratie wordt gezocht bij het project Koeien & Kansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback