Ga naar hoofdinhoud

Veldbonen mogelijke eiwitbron voor veevoer

Uit een pilotproject van Agrifirm is gebleken dat veldbonen geschikt zijn als duurzame eiwitbron in varkens- en pluimveevoer. Voor rundveehouders kunnen veldbonen mogelijk een aanvullende eiwitbron van eigen erf zijn. De teelt van veldbonen is op dit moment echter nog niet rendabel in vergelijking met tarwe.

Triple E

In 2010 zaaide Agrifirm veertig hectare veldbonen in als onderdeel van het project ‘Eiwit van Eigen Erf' (Triple E). Doel was om te onderzoeken of het gewas geschikt is als regionale eiwitbron voor de Nederlandse veehouderij, bijvoorbeeld ter vervanging van soja. De bonen zijn na de oogst getest als grondstof voor veevoer op researchfarm Laverdonk van Agrifirm. Uit de proeven blijkt dat het gewas een geschikte eiwitbron voor varkens- en pluimveevoer is en daarmee soja deels kan vervangen. Agrifirm Feed, de veevoertak van Agrifirm, ziet met name potentie voor de verwerking van veldbonen in varkensvoer. Veldbonen kunnen een duurzaam alternatief zijn voor geïmporteerde soja.

Concurrerende prijs

Agrifirm Feed bereidt zich voor om veldbonen op te nemen, mits deze in voldoende hoeveelheden en tegen een concurrerende prijs beschikbaar zijn. Bovendien overweegt het bedrijf om in 2011 een pilotproject te starten om te onderzoeken of de teelt van veldbonen interessant is voor rundveehouders als aanvullende eiwitbron van eigen erf.

Teelt

De teelt van veldbonen is niet eenvoudig, maar afhankelijk van grondsoort en ziektedruk zijn goede opbrengsten wel mogelijk. In de proef lag de gemiddelde opbrengst op 6.300 kilo per hectare. De prijs van veldbonen is, sterker dan verwacht, gekoppeld aan die van tarwe. In mindere mate heeft ook de sojaprijs invloed. De waarde van veldbonen ligt per 100 kilo € 1,00 tot € 2,00 boven de waarde van tarwe. De opbrengst per hectare is lager, terwijl de kosten van zaaizaad en andere middelen iets hoger liggen. Om te kunnen concurreren met tarwe moet de gemiddelde opbrengst per hectare met ongeveer 1800 kilo stijgen, zo blijkt uit het pilotproject. Op een termijn van twee tot drie jaar lijkt dit niet haalbaar. In situaties waarbij veldbonen niet hoeven te concurreren met tarwe is het een interessant gewas met relatief veel eiwit en zetmeel. In maisrijke gebieden is het gewas ook voor melkveehouders mogelijk interessant.

Pool

Het pilotproject met veldbonen krijgt dit jaar geen vervolg. Toch ziet Agrifirm mogelijkheden voor de teelt van dit gewas. Bij zowel akkerbouwers als rundveehouders bestaat interesse voor alternatieve, duurzame eiwitgewassen. Agrifirm Plant opent daarom een pool voor de afzet van veldbonen en biedt tevens ondersteuning voor studiegroepen rondom eiwithoudende gewassen. Agrifirm Feed overweegt een pilotproject voor de productie en verwerking van veldbonen bij melkveehouders. De proef met veldbonen heeft veel nieuwe kennis en inzichten opgeleverd. Binnen het project Triple E wordt de zoektocht naar regionale alternatieve eiwitten onverminderd voortgezet. Zo is Agrifirm bijvoorbeeld ook betrokken bij de opstart van sojateelt in Polen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback