Ga naar hoofdinhoud

Verantwoord

Boeren- en milieuorganisaties beschouwen het nieuwe label van de Roundtable on Responsible Soy (RTRS) als greenwash. Zij adviseren om in plaats van RTRS-soja te kiezen voor duurzamere oplossingen, zoals het vervangen van geïmporteerde soja door lokaal geproduceerd voer.

Brief

In een brief leggen boeren- en milieuorganisaties aan bedrijven uit waarom ze het label als greenwash beschouwen. De brief is in Nederland ondertekend door onder andere Friends of the Earth International, Global Forest Coalition, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en het Platform Aarde Boer Consument.

Ontbossing

Met het RTRS-label wordt zich groener voorgedaan dan het daadwerkelijk is en maakt het RTSR-label geen einde aan ontbossing, volgens de ondertekenaars van de brief. De criteria met betrekking tot ontbossing zijn zwak, waardoor bossen en andere kwetsbare gebieden niet beschermd worden tegen de uitbreiding van de sojateelt. Bovendien zijn de RTRS-criteria in de loop der tijd afgezwakt.

Oplossingen

Het label bestempelt genetisch gemodificeerde soja als 'verantwoord' en het leidt de aandacht af van echte oplossingen voor de problemen die met de teelt van soja gepaard gaan.
De ondertekenaars van de brief adviseren bedrijven om in plaats van de RTRS-soja te kiezen voor duurzamere oplossingen. Die kunnen liggen in het vervangen van geïmporteerde soja door lokaal geproduceerd voer. Ook kan meer aandacht worden gegeven aan meer duurzame diëten met minder vlees en zuivel van betere kwaliteit. Bovendien is er voldoende aanbod op de markt van niet-genetisch gemodificeerd soja, dat is gecertificeerd volgens de Basel Criteria.

Bron: Corporate Europe Observatory

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback