Ga naar hoofdinhoud

Veratox HS test voor Ochratoxine

Neogen heeft een nieuwe testkit toegevoegd aan haar assortiment testmethoden voor mycotoxinen. De nieuwe testkit Veratox HS Elisa, voor Ochratoxine, is ontwikkeld voor de Europese markt zodat gebruikers op lage gehaltes ochratoxine kunnen testen, in lijn met de wettelijk toegestane grenswaarden. Volgens Neogen heeft de Europese Unie het wettelijk toegestane gehalte voor Ochratoxine in granen, zoals tarwe en maïs, vastgesteld op 3 ppb (parts per billion, ofwel delen per miljard). “Vergelijkbare toegestane gehaltes worden mogelijk ook in andere landen geïntroduceerd”, aldus Neogen. Volgens Neogen geeft de nieuwe Veratox HS (High Sensitivity) test een nauwkeurige bepaling tussen 2-10 ppb Ochratoxine, na circa 30 minuten testtijd. “Dit maakt het voor gebruikers mogelijk snel en met vertrouwen beslissingen te nemen”, stelt Neogen.

Verantwoordelijkheid

“De verantwoordelijkheid voor veiligheid van voedingsmiddelen en het voldoen aan regelgevingen, en dus de veiligheid van de consument,  ligt bij elke schakel in de supply chain”, stelt Neogen. Volgens Neogen kan regelmatig testen helpen om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen niet meer mycotoxinen bevatten dan is toegestaan. “De Veratox HS test voor Ochratoxine kan ook diegenen bijstaan die te maken hebben met het importeren van graanproducten naar de EU en de regelgevingen daarvoor”, aldus Neogen. Grondstoffen die worden geïmporteerd uit landen buiten de EU moeten voldoen aan de maximale toegestane gehaltes, zoals vastgesteld door de Europese Unie. “In 2014 werd bijvoorbeeld 20 procent van alle geweigerde import van voedingsmiddelen en diervoeder afgekeurd vanwege een te hoog gehalte mycotoxine”, stelt Neogen.

Ontwikkeling

“De ontwikkeling van deze nieuwe test voor Ochratoxine was een directe actie op feedback die wij ontvingen van klanten, met betrekking tot het aanpassen van de test op veranderende behoeften in de industrie,” stelt Steve Chambers, verkoop- en marketingdirecteur bij Neogen Europe. “Sinds wij meer dan 30 jaar geleden de eerste sneltesten voor mycotoxinen ontwikkelden, hebben wij voortdurend aanpassingen aangebracht om de snelheid, nauwkeurigheid en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. De Veratox HS voor Ochratoxine is een voorbeeld van deze voortdurende evolutie”, aldus Chambers.

Kwantitatieve analyse

De Veratox HS voor Ochratoxine is bestemd voor de kwantitatieve analyse van ochratoxine in maïs en tarwe. De test is een CD-ELISA formaat (competitive direct enzyme-linked immunosorbent assay), waarmee de gebruiker exacte gehaltes kan bepalen in ppb (parts per billion). Ochratoxine wordt gewoonlijk geproduceerd door de schimmels Aspergillus ochraceus en Penicillium Viridicatum, en kan aanwezig zijn in combinatie met Aflatoxine (één van de meest krachtige, natuurlijk voorkomende, kankerverwekkende stoffen). Ochratoxine kan de nieren aantasten in dieren die worden blootgesteld aan natuurlijk voorkomende hoeveelheden van het toxine. Bijvoorbeeld in pluimvee kan het lagere productiviteit veroorzaken bij uitbraken van ochratoxicosis, met symptomen zoals vertraagde groei en verminderde voederconversie. Het kan ook de legproductie van legkippen beïnvloeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback