Ga naar hoofdinhoud

Verburg houdt vast aan vermindering antibiotica

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) houdt vast aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Dit stelt zij vandaag in haar reactie op een rapport over de verspreiding van veegerelateerde MRSA. Deze MRSA blijkt minder grote risico's voor de volksgezondheid op te leveren dan aanvankelijk gedacht.

Verburg stuurt vandaag het rapport van diverse onderzoeken over MRSA (bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica) naar de Tweede Kamer. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat veegerelateerde MRSA, die sinds 2002 in diverse Europese landen voorkomt, intussen wijd verbreid is. Het risico ervan voor de volksgezondheid is wel aanwezig, maar klein. De bacterie komt alleen voor op mensen die veel omgaan met varkens, vleeskalveren en pluimvee en lijkt niet gemakkelijk van de ene naar de andere mens over te gaan.

Hoewel de risico's meevallen, ziet Verburg zich wel gesterkt in haar opvatting dat het antibioticagebruik in de veehouderij omlaag moet. Het huidige gebruik strookt niet met de duurzame veehouderij die zij voor ogen heeft. Daarnaast is het niet uit te sluiten dat zich in de toekomst resistente bacteriën ontwikkelen die wel van mens op mens kunnen overgaan of een een groter ziekteverwekkend vermogen bij mensen krijgen.

Momenteel werken partijen uit de sector samen om het gebruik al in 2010 terug te dringen. De minister heeft vertrouwen in die aanpak, maar schroomt niet maatregelen te nemen als het effect onvoldoende blijkt. Naast de mogelijk toekomstige risico's voor mensen, zet zij zich zo ook in de voor bescherming van de diergezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback