Landbouwminister Gerda Verburg stemt toch in met de toelating van een nieuwe transgene sojasoort op de Europese markt.
Zij ziet geen reden te twijfelen aan het positieve advies van voedselveiligheidsorganisatie Efsa hierover, zo meldde zij vandaag na afloop van de ministerraad. Donderdag riep, onder aanvoering van de SP, een krappe meerderheid van het parlement haar op bij de landbouwraad tegen de toelating van MON 89788 te stemmen. Ook coalitiepartners PvdA en Christenunie keerden zich hiertegen.
Normaal gesproken stemt Nederland juist voor als de voedselveiligheidsorganisatie Efsa, zoals in dit geval, groen licht geeft. De PvdA is teleurgesteld in de opstelling van Verburg. Volgens Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens kampt de Efsa met grote problemen, waardoor de deugdelijkheid van het advies niet boven alle twijfel is verheven. Hij benadrukt geen tegenstander van transgene gewassen te zijn, maar vindt wel dat de toelating per geval moet worden bekeken.
Belangenorganisaties in de landbouw begrijpen niets van de opstelling van de Tweede Kamer. "De rest van de wereld heeft al lang een beslissing genomen en wij voeren hier nog een achterhoedegevecht", zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). "Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor onze veehouderijsectoren."
Ook LTO is verbaasd over de motie. Melkveevoorman Siem-Jan Schenk: "Er gelden internationale afspraken en de Kamer fietst daar nu gewoon doorheen. Wij proberen de discussie over transgene gewassen lokaal te voeren, maar zo werkt het niet. Ik pleit niet voor de grootschalige import, maar ben wel voor een gelijk speelveld."
Milieudefensie is juist blij met de aanvaarding van de motie. Een positief advies van de Efsa is volgens campagneleider landbouw Wouter van Eck een te smalle basis om deze sojasoort toe te laten. "De teelt is afhankelijk van het gebruik van bestrijdingsmiddelen", zegt hij. "Dit brengt grote gezondheidsproblemen met zich mee voor de lokale bevolking."