Ga naar hoofdinhoud

Vergunning voor gg-gewas alleen weggelegd voor multinationals

Het is erg kostbaar een vergunningaanvraag te realiseren voor een genethisch gemodificeerd gewas. Door de hoge kosten zijn alleen multinationals daartoe in staat. Dit blijkt uit een onderzoek van Commissie Genetische Modificatie (COGEM).

De COGEM heeft Schenkelaars Biotechnology Consultancy laten onderzoeken welke kosten bedrijven moeten maken voordat een vergunning voor een gg- gewas aangevraagd kan worden. Dit onderzoek is uitgevoerd omdat in de sector verschillende, soms zeer hoge, bedragen circuleerden en er geen gegevens beschikbaar waren over de daadwerkelijk door bedrijven gemaakte kosten.

Bij een vergunningaanvraag moeten gegevens aangeleverd worden zodat de veiligheid van het gg-gewas beoordeeld kan worden. Om deze gegevens te verkrijgen moeten verschillende experimenten worden uitgevoerd, onder andere om de voedselveiligheid van een gg-gewas te onderzoeken en om te bestuderen of het gg-gewas een nadelig milieueffect kan hebben. Deze experimenten brengen aanzienlijke kosten met zich mee.  

Uit het onderzoek blijkt dat het een bedrijf gemiddeld 5,5 miljoen euro kost om de in de VS benodigde gegevens te verzamelen. Vooral onderzoeken naar de voedselveiligheid van een gg-gewas en het uitvoeren van veldproeven zijn duur. In Europa wordt vrijwel altijd om uitgebreidere studies gevraagd dan in de VS. Hierdoor is het verzamelen van de benodigde gegevens in Europa circa 25% duurder. Het onderzoek laat ook zien dat het in Europa langer duurt voordat een vergunning wordt afgegeven. Een langere toelatingsprocedure kan leiden tot kosten, bijvoorbeeld door inkomstenderving. Dit onderzoek heeft zich beperkt tot kosten die direct gekoppeld zijn aan het aanvragen van een vergunning.

Het verzamelen van de voor de veiligheidsbeoordeling noodzakelijke gegevens vraagt zowel in Europa als in de VS een forse investering van bedrijven. Hoewel men in de VS een positiever beeld heeft van het gebruik van gg-gewassen is ook in de VS de benodigde investering zeer hoog. De COGEM signaleert dat alleen grote multinationals in staat zijn om de hoge kosten te dragen die gemaakt moeten worden voordat een vergunning voor een gg-gewas aangevraagd kan worden. Zowel in Europa als in de VS is een onbedoeld effect van de kostbare veiligheidsbeoordeling dat het op de markt brengen van gg-gewassen aan deze multinationals blijft voorbehouden.

Bron: Agriholland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback