Ga naar hoofdinhoud

Verhoging productiviteit technologische industrie nodig door personeelstekort

De technologische industrie is een belangrijke steunpilaar voor de Nederlandse economie en export. Toch staat de sector voor grote uitdagingen: het personeelstekort neemt de komende jaren verder toe en een betere benutting van digitale technologie is noodzakelijk om de productiviteitsgroei hoog te houden.

Drie zaken moeten daarom hoog op de agenda van elke producent staan: meer en beter opgeleide vakkrachten, intensiever samenwerken in de keten, en volop investeren in R&D. Dit blijkt uit een verschenen rapport van ING Research over de uitdagingen en kansen voor de technologische industrie in Nederland richting 2030.

Personeelstekort vraagt om actie

Gert Jan Braam, ING Sectorbanker Industrie: “De technologische industrie heeft de afgelopen jaren een mooie groei laten zien. Maar het groeiende personeelstekort vraagt om actie als de sector het huidige groeitempo wil vasthouden. Technische vakmensen worden schaarser en ook IT’ers zijn steeds harder nodig om de digitale kansen volop te benutten. Vanwege deze arbeidsmarktkrapte is productiviteitsgroei de belangrijkste driver voor verdere groei en verbetering van de internationale concurrentiepositie.”

Economisch aandeel in vijf jaar gegroeid

De Nederlandse technologische industrie maakt een bloeiperiode door. De afgelopen vijf jaar is het economisch aandeel van 4,5% van het bbp in 2017 gegroeid tot 4,8% in 2021. Opvallend, omdat in de twintig jaar ervoor het economisch aandeel een vol procentpunt afnam. Het economische aandeel van de overige industrie groeit de afgelopen jaren ook, zij het relatief minder snel.

Lees het hele rapport

Lees ook: ‘ING: Hoge inflatie kan verduurzaming in ketens verhinderen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback