Ga naar hoofdinhoud

Verplichte verklaringen bij import diervoeders uit Japan

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) gaat bij import van diervoerders uit Japan, controleren op de aanwezigheid van een verklaring. Daarin moet staan wanneer de producten zijn geoogst of verwerkt en uit welke gebieden ze komen.

Laboratoriumanalyses

Wanneer de producten uit het gebied rond Fukushima komen, moeten ook laboratoriumanalyses zijn bijgevoegd over de mate van radioactiviteit. De Europese Commissie heeft deze maatregel verplicht gesteld voor de lidstaten en hij komt bovenop de controles die de nVWA al doet bij producten uit Japan. De maatregel geldt ook voor de import van levensmiddelen.

Steeksproefsgewijs

Verder heeft de Europese Commissie bepaald dat de lidstaten steekproefsgewijs monsters moeten nemen voor onderzoek van levensmiddelen en (ingrediënten voor) diervoeders. De frequentie van controles die de Europese Commissie eist, is afhankelijk van het gebied in Japan waar de producten vandaan komen. Nederland controleert sinds 17 maart de ladingen uit Japan. Ook neemt de nVWA al monsters van 10 à 20 procent van de levensmiddelen en diervoerders uit Japan. Tot en met 29 maart zijn er geen bijzonderheden aangetroffen.

Peterselie

De export naar Nederland van levensmiddelen uit Japan is nu nog gering. Er is de afgelopen week 1 zending met levensmiddelen geïmporteerd. Het betrof peterselie. Hiervan zijn monsters genomen voor onderzoek. De radio-isotopen van jodium en cesium bleken ver onder de norm te liggen (zo'n 350 keer). Tot nu toe komen de ladingen nog alleen binnen per vliegtuig uit Japan. In de tweee week van april worden de eerste schepen in Rotterdam verwacht die na 11 maart uit Japan zijn vertrokken. Met alle partijen die hierbij betrokken zijn, worden plannen gemaakt om de veiligheid van de werknemers te beschermen en de controles op binnenkomende partijen te regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback