Ga naar hoofdinhoud

Verplichte verklaringen import Japan

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) gaat bij import van levensmiddelen en diervoerders uit Japan, controleren op de aanwezigheid van een verklaring. In een dergelijke verklaring moet staan wanneer de producten zijn geoogst of verwerkt, en uit welke gebieden ze komen.

Radioactiviteit

Wanneer de producten uit het gebied rond Fukushima komen, moeten ook laboratoriumanalyses zijn bijgevoegd over de mate van radioactiviteit. De Europese Commissie heeft deze maatregel verplicht gesteld voor de lidstaten en komt bovenop de controles die de nVWA al doet bij producten uit Japan.

Monsters

Verder heeft de Europese Commissie bepaald dat de lidstaten steekproefsgewijs monsters moeten nemen voor onderzoek van levensmiddelen en (ingrediënten voor) diervoeders. De frequentie van controles die de Europese Commissie eist, is afhankelijk van het gebied in Japan waar de producten vandaan komen. Nederland controleert sinds 17 maart de ladingen uit Japan. Ook neemt de nVWA al monsters van 10 à 20 % van de levensmiddelen en diervoerders uit Japan. Tot en met 29 maart zijn er geen bijzonderheden aangetroffen.

Bron: nVWA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback