Ga naar hoofdinhoud

Verteerbaarheid en voederwaarde van graskuil en CCM

Door Corn cob mix (CCM) in te kuilen met graskuil is mogelijk een nog groter deel van het mengvoer te vervangen. Wageningen UR onderzocht daarom de chemische samenstelling, verteerbaarheid en energiewaarde van verschillende kwaliteiten graskuilen en CCM voor biologisch gehouden drachtige zeugen.

Drogestof

Het onderzoek is uitgevoerd op Varkensproefbedrijf Raalte. Een perceel gras met weinig klaver was onderverdeeld in vijf delen die op verschillende momenten in het voorjaar voor de eerste keer werden gemaaid. Hierdoor zijn vijf verschillende kwaliteiten graskuil verkregen: 1,8 ton, 2,2 ton, 3,1 ton, 3,9 ton en 5,0 ton drogestof per hectare. Zeugen lijken een voorkeur te hebben voor graskuil met een laag drogestofgehalte. Daarom is gestreefd naar een drogestofpercentage in de graskuilen van 25 procent.

Energie

De controlegroep kreeg dagelijks 2,31 kilo drogestof uit mengvoer verstrekt. De proefgroepen met graskuil of met CCM kregen 0,88 kilo drogestof uit mengvoer en daarnaast 1,43 kilo drogestof uit graskuil of CCM. De werkelijk opgenomen hoeveelheid drogestof uit graskuil was 200 tot 300 gram per dag lager dan gepland. De zeugen werden tweemaal daags gevoerd. In de onderzochte graskuilen lag het drogestofgehalte tussen de 21,3 en 24,9 procent, en de EW per kilo drogestof lag tussen 0,78 en 0,95. De EW per kilo drogestof en de EW-opname waren het hoogst bij graskuil met een drogestofopbrengst van 2,2 ton per hectare en het laagst bij graskuil met een drogestofopbrengst van 5,0 ton per hectare. De EW per kilogram drogestof van CCM was 1,49.

Relaties

Er lijken relaties te zijn tussen enerzijds ruw-eiwitgehalte, melkzuurgehalte, suikergehalte, NSP-gehalte en drogestofopbrengst per hectare en anderzijds EW per kilo drogestof in de graskuilen. Dit zijn relaties waar sprake lijkt te zijn van optimale gehalten. Bij een hogere of lagere waarde daalt de EW. Dit maakt het lastig om de EW te berekenen uit alleen de chemische samenstelling van de graskuilen. In een vervolgonderzoek wordt gekeken hoeveel graskuil en mengkuil drachtige zeugen opnemen als ze dit onbeperkt krijgen naast een vaste mengvoergift. Daarbij wordt het gras voor de mengkuil ingekuild met CCM of met gerst. Resultaten van deze opnameproef worden eind dit jaar gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback