Ga naar hoofdinhoud

Vlaamse (bio)landbouwers mogen tijdelijk beperkt veevoeder in omschakeling gebruiken

Agrarisch ondernemers hebben langetermijnperspectief nodig, aldus LTO.

Door de uitzonderlijke droogte tijdens het voorjaar van 2020 kunnen Vlaamse biolandbouwers of landbouwers in omschakeling, een versoepeling aanvragen voor het beperkte gebruik van veevoeder afkomstig van het eerste jaar van omschakeling. Dat meldt het Vlaamse Departement landbouw en Visserij. De noodmaatregel is van kracht tot 31 december 2020.

Bij goedkeuring van de aanvraag mag de landbouwer op zijn landbouwbedrijf meer veevoeder afkomstig van het eerste jaar omschakeling gebruiken (op voorwaarde dat het perceel aangemeld was voor 12 juni 2020 bij een controleorgaan voor biologische productie).

Voorwaarden

Dit kan tot maximaal 40% van de totale verbruikte hoeveelheid kg droge stof voeder op jaarbasis op zijn bedrijf en enkel gedurende de periode waarvoor hij expliciet toestemming heeft ontvangen van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. Deze uitbreiding geldt voor alle veevoeders, ook voor voederbieten en mais.

Bewijs

Een andere voorwaarde om voor de versoepeling in aanmerking te komen is dat de landbouwer voldoende inspanningen heeft geleverd de verliezen te compenseren en dat aan kan tonen door onder andere bewijs te overleggen van contacten met minstens drie potentiële leveranciers van tweedejaars omschakelingsvoeder of biovoeder, of een bewijs van registratie op de website van BioForum waarbij de landbouwer aantoont dat het aanbod niet toereikend is.

Aanvraagprocedure

Om de ontheffing aan te vragen, kunnen Vlaamse landbouwers het formulier ‘Aanvraag gebruik veevoeder 1e jaar omschakeling – uitzonderlijke klimatologische omstandigheden 2020’ gebruiken. Dit formulier staat op de website van het Departement Landbouw en Visserij. De landbouwer bezorgt dit formulier aan zijn controleorgaan. Het controleorgaan onderzoekt de aanvraag en vult de aanvraag binnen de 14 dagen aan met een advies.

Aanvragen moeten uiterlijk op 15 oktober zijn ingediend bij het departement. Het Departement Landbouw en Visserij brengt de landbouwer binnen zeven dagen op de hoogte van de beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback