Ga naar hoofdinhoud

Vlees gekloond vee mogelijk op Nederlandse markt

Minister Verburg van LNV houdt het theoretisch voor mogelijk dat er ook in Nederland vlees van nakomelingen van klonen op de markt is gekomen. Bij de vraag of de minister het vlees afkomstig van gekloonde dieren veilig acht, verwijst Verburg naar studies van de FDA en de EFSA.

Geen verschil

Studies van de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) en de European Food Safety Authority (EFSA) hebben aangegeven dat, wat betreft de voedselveiligheid, er geen verschil is tussen vlees afkomstig van gezonde klonen en gezonde conventionele dieren. Wel heeft de EFSA daarbij destijds de kanttekening gemaakt dat deze conclusie is gebaseerd op een beperkt aantal gegevens.

Import

Vlees van gekloond vee zou op de Nederlandse markt terecht kunnen komen als er veehouders zijn die dieren hebben geïmporteerd waarvan minimaal één van de voorouders een kloonrund is. Of als import heeft plaatsgevonden van embryo's of sperma van een kloonrund. Dat schrijft de minister op vragen van Arjan El Fassed van GroenLinks.

Biotechnologie

Biotechnologie bij dieren, waaronder het klonen van dieren, is aangemerkt als een controversieel onderwerp voor het demissionaire kabinet. Dit betekent dat Verburg op dit moment geen uitspraken kan doen die vooruitlopen op het nog te formuleren beleid op dit terrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback