Ga naar hoofdinhoud

Vloeibare toediening premix werkt beter

Door zink in opgeloste vorm toe te voegen aan het drinkwater kan het gebruik van antibiotica nu al fors worden teruggedrongen. Met een doseerapparaat om vloeibare mineralen toe te voegen aan het drinkwater kan de varkenshouder aan de slag.

Darmgezondheid

Zink wordt tot 2,5 keer beter opgenomen als het in vloeibare vorm wordt verstrekt. Door de maximale zinkgift te verstrekken aan biggen, neemt de darmgezondheid toe. Zink heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op de gezondheid van biggen.
Nu de eisen voor het gebruik van antibiotica verder worden verscherpt zullen steeds meer varkenshouders het voordeel van vloeibare mineralen, waaronder zink, gaan ervaren, volgens Jan van Benthem van Van Benthem Minerals: "Uit onderzoeken wisten we al jaren dat de verstrekte mineralen via het drinkwater beter worden opgenomen, dan wanneer ze droog worden verstrekt. Met de eis van de overheid om het antibioticumgebruik terug te brengen, wordt dit gegeven plotseling zeer actueel voor Zink."

Betere opname

Het verstrekken van vloeibare zink geeft een veel betere opname van de zink in vergelijking met het toedienen van Zink via het voer. Dit is aangetoond door de toediening van mineralen via een premix te vergelijken met de toediening in vloeibare vorm. Bij een gelijke dosering van Zink werd er 50 procent tot 60 procent minder zink uitgescheiden via de mest. Dit betekent een veel hogere opname van de zink door de varkens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback