Ga naar hoofdinhoud

VoederWaarde.nl bestaat een jaar

VoederWaarde.nl bestaat nu ruim een jaar en kan een succes worden genoemd, aldus het bedrijf. Op dit moment valt ruim 20 procent van de Nederlandse voerproductie onder het kwaliteitslogo van VoederWaarde.nl.

Aanleiding

Onder invloed van sterk stijgende voerprijzen in 2008 kwamen er klachten en soms twijfels over de werkelijke voederwaarde van het voer. Naar aanleiding van deze discussie, die vooral vanuit NVV werd gevoerd met mengvoederbedrijven, vonden verschillende bedrijven elkaar in het project VoederWaarde.nl.
Begin 2010 werd de site gestart door NVV, NVP, LTO en 8 mengvoederbedrijven. Intussen zijn per 1 januari 2011 drie nieuwe deelnemers toegetreden. Omdat er bij veehouders een groeiende behoefte is aan transparantie is de verwachting dat de komende tijd nog meer mengvoerbedrijven zullen toetreden.

Kwaliteitslogo

VoederWaarde.nl belooft aan de afnemer van het voer dat
1. de berekende voederwaarde wordt gegarandeerd
2. de veehouder altijd de actuele voersamenstelling kan inzien
3. het mengvoerbedrijf met een eigen controlesysteem werkt via analyse van grondstoffen en voermonsters
4. de voeranalyses moeten overeenkomen met de berekende waarden
5. door onafhankelijke audits van SQC (Schothorst) op de eisen van VoederWaarde.nl wordt gecontroleerd
6. bij niet voldoen aan de voorwaarden sancties volgen

Onafhankelijk beoordeeld

Bij de start van VoederWaarde.nl in januari 2010 werd afgesproken dat de eisen van VoederWaarde.nl door onafhankelijke audits worden gecontroleerd. Intussen zijn alle deelnemers van het eerste uur door SQC (Schothorst) via een audit beoordeeld. De belangrijkste bevindingen van deze Jaarrapportage zijn:
1. bij alle mengvoerbedrijven voldeden de onafhankelijk genomen monsters aan de gestelde eisen
2. controles van eindproduct worden goed uitgevoerd en bij eventuele fouten wordt er op een juiste manier gewerkt aan verbeteringen
3. gemiddeld voldeden de bedrijven aan de gestelde eisen; op een aantal onderdelen moeten echter door een enkele deelnemer nog de puntjes op de i worden gezet
Het Controlebestuur van VoederWaarde.nl is tevreden over de getoonde resultaten, en verwacht dat in 2011 een aantal eisen verder worden aangescherpt.

Bron: VoederWaarde.nl 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback