Ga naar hoofdinhoud

Voedsel van gekloonde dieren veilig

Het eten van een stukje vlees en andere afgeleide producten van gekloond vee levert geen gevaar op voor de gezondheid. Dit definitieve advies gaf de EFSA aan de Europese Commissie (EC). Volgens de EFSA is het onwaarschijnlijk dat gekloonde dieren problemen op het vlak van voedselveiligheid opleveren.

,,Er is geen concreet bewijs om te suggereren dat er verschil bestaat in termen van voedselveiligheid tussen gekloonde dieren en hun conventionele soortgenoten”, aldus professor Vittorio Silano, hoofd van de wetenschappelijke commissie van de Europese voedselveiligheidautoriteit.

Ondanks dat de voedselveiligheid niet in het geding is, geeft de EFSA wel aan dat gekloonde beesten vaker ziek zijn en eerder sterven dan conventioneel vee. Bij maatschappelijke organisaties en ook bij het Europese Parlement bestaat veel weerstand tegen het gebruik van gekloond vlees voor voedselproductie.

De risicoanalyse van de EFSA vormt maar één van de adviezen die de EC helpt om een Europees beleid uit te stippelen. In het najaar maakt de Commissie een opiniepeiling bekend, waaruit zal blijken wat de ethische bezwaren zijn bij het klonen van dieren.

De Amerikaanse voedselautoriteit gaf eerder toestemming voor de verkoop van gekloonde producten. Maar door hoge kosten en ethische bezwaren zijn deze nog niet op de markt. In Europa zijn geen gekloonde producten te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback