Ga naar hoofdinhoud

Voedselprijzen naar recordhoogte

De voedselprijzen op de wereldmarkt stegen afgelopen maand naar een recordhoogte. Grondstoffen voor voedingsproducten zijn nu duurder dan tijdens de voedselcrisis van 2007-2008.

Hoge index

Dat stelt de landbouw en voedselorganisatie van de Verenigde Naties FAO op basis van de Wereld Voedselindex die de organisatie berekent aan de hand van prijzen van belangrijke grondstoffen voor voedsel zoals mais, suiker, tarwe, rijst, vlees en zuivel, meldt het Financieel Dagblad. Deze index is in december met 4,2 procent gestegen tot 214,7 punten. De hoge index komt met name door gestegen prijzen voor suiker, tarwe en mais.

Alarmerend

De FAO noemt de hoge voedselprijzen alarmerend, maar verwacht niet dat deze zullen leiden tot een herhaling van de voedselcrisis zoals deze zich in 2007 en 2008 voordeed. Toen kwamen de prijsstijgingen vrij onverwacht en gebeurde dat in combinatie met mislukte oogsten in arme landen en een snel oplopende olieprijs. Daar is nu geen sprake van. Toch moeten regeringen de situatie wel serieus nemen.

Onrust

Om een nieuwe crisis af te wenden moet de graanproductie het komend jaar flink stijgen. Omdat de voorraden in 2010 sterk zijn gekrompen, kunnen de gevolgen van een mislukte oogst nu een stuk groter zijn dan in andere jaren. Vooral van mais en sojabonen dreigen grote tekorten als nog meer oogsten worden verwoest door droogte of overstromingen. De onrust op de markten van landbouwproducten duurt volgens de FAO nog minstens tot het komend voorjaar, wanneer in veel belangrijke agrarische regio's de gewassen gezaaid en geplant worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback