Ga naar hoofdinhoud

Voer met antibiotica versneld be

Slechts 10 % van alle oraal toegediende antibiotica in de Nederlandse veehouderij wordt via mengvoeders verstrekt. Met name in de varkenshouderij schrijven dierenartsen, na overleg met de varkenshouders, nog medicinaal voer met antibiotica voor. Sinds 2008 is er een dalende trend ingezet van de productie van voeders met antibioticum.

Atibiotica terugdringen

Nevedi wil zo snel mogelijk naar een totale beëindiging van productie van voer met antibiotica. Volgens Nevedi kan deze maatregel een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem van resistentievorming. Door versleping van medicinaal voer in fabrieken, opslagplaatsen en transportmiddelen kunnen er namelijk resten van dit voer terecht komen in voer dat bestemd is voor gezonde dieren. Dit kan resistentievorming in de hand werken.

Medicinaal voer

Stoppen met medicinaal voer met antibiotica levert geen gevaar op voor de gezondheid van dieren. Voor alle gebruikte antibiotica die momenteel nog in voeders worden voorgeschreven door de dierenarts, bestaan namelijk alternatieve toedieningsvormen, bijvoorbeeld toediening via drinkwater en injecties bij zieke dieren.

Voordelen

Naast het voorkomen van versleping, heeft het stoppen van de productie van voeders met antibiotica nog drie belangrijke voordelen:

1. Nevedi verwacht dat de EU de verslepingsnorm dusdanig gaat aanscherpen dat de productiekosten extreem zullen stijgen. Veehouders ontlopen die extra kosten door te stoppen met voer met antibiotica en gebruik te maken van goedkopere alternatieven.
2. De frequentie waarmee gezonde dieren worden blootgesteld aan lage doseringen antibiotica is een belangrijke factor in de resistentievorming. Als de industrie geen mediciaal voer meer maakt, komen er ook geen resten in voer voor gezonde dieren en wordt de blootstelling tot nagenoeg nul teruggebracht.
3. De maatregel stimuleert de trend om groepsgewijze behandeling van dieren om te buigen naar de "op maat" behandeling van zieke dieren.

Nevedi heeft de afgelopen jaren al veel aandacht besteed aan het informeren van bedrijfsadviseurs uit de voerindustrie. Deze voorlichters komen op het boerenerf en zijn nauwgezet geïnstrueerd om veehouders en hun dierenarts te helpen bij het bedrijfsgezondheidsplan om daarmee het algeheel gebruik van antibiotica terug te dringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback