Ga naar hoofdinhoud

Voergroep Zuid ziet afzetvolume stijgen

In de eerste vijf maanden van 2020 heeft Voergroep Zuid 13,3% meer voer afgezet. Dit is volgens de coöperatie het resultaat van de ingezette focus op de marktaanpak en toegevoegde waarde. In 2019 daalde het afzetvolume vanwege stoppende bedrijven, maar realiseerde Voergroep Zuid een toename van nieuwe klanten in alle sectoren.

Met name in de eerste helft van het jaar daalde de afzet van de businessunit Voer en Grondstoffen flink. Per saldo daalde de totale afzet in 2019 met 7,5% naar 680.873 ton.

In de tweede helft van het jaar slaagde Voergroep Zuid erin de dalende lijn om te buigen en steeg de afzet in alle sectoren door het werven van nieuwe klanten. Voergroep Zuid verbeterde haar marktpositie in de sectoren geiten en pluimvee.

Omzetdaling

Voergroep Zuid realiseerde in 2019 een omzet van 202,4 miljoen euro: een daling van 5% ten opzichte van 2018. De lagere omzet is een direct gevolg van het grote aantal bedrijfsbeëindigingen in de varkens- en rundveehouderij in het werkgebied.

Prognose

Voergroep Zuid verwacht in 2020 de omzet en winstgevendheid bij Voer en Grondstoffen te herstellen door een sterkere focus op de toegevoegde waardepropositie en de intensivering van de succesvolle markt-aanpak. De resultaten over de eerste 5 maanden van 2020 sterken deze verwachting. Naar verwachting zal de Covid-19 crisis beperkt van invloed zijn op de resultaten.

Financiële resultaten

De Ebitda (operationeel resultaat) kwam uit op 2,4 miljoen euro (2018 3,8 miljoen euro). Dit is onder andere het gevolg van een lager afzetvolume bij de businessunit Voer en Grondstoffen in combinatie met een lagere marge en hogere operationele kosten.   

Het nettoresultaat na belastingen van Voergroep Zuid werd daarmee negatief 0,3 miljoen euro. De financiële positie van Voergroep Zuid is onverminderd goed. De solvabiliteit steeg verder naar 75,3% (2018: 74,2%).

Vertrouwen

Wim Maaskant, algemeen directeur van Voergroep Zuid, duidt 2019 als een lastig en in financieel opzicht, tegenvallend jaar.

“De druk op de voermarkt zal verder toenemen. In 2020 gaan we verder met de optimalisatie van de bedrijfsprocessen, efficiënte logistiek en maatwerk binnen de supply chain. Gelijktijdig zal het accent liggen op het optimaliseren van de kostenstructuur. We zien de tweede helft van 2020 met vertrouwen tegemoet”, aldus Maaskant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback