Ga naar hoofdinhoud

Voerkosten verhogen kostprijs melk

Verder praten over de voermaatregel heeft volgens NAJK en LTO geen meerwaarde zolang alternatieven als zinloos worden bestempeld.

De prijzen van voer zijn in 2010 verder gestegen en zullen over dat jaar een belangrijke stempel drukken op de kostprijs van melk. Dat blijkt uit cijfers van het LEI.

Hogere voerkosten

Krachtvoer stijgt in 2010 ongeveer 1,5 procent in prijs, zo verwacht LEI. Daarnaast stijgt ook de prijs van ruwvoer. "De voerkosten zijn in 2010 hoger dan in 2009", meldt het onderzoeksinstituut. "Voorjaars- en zomerkuilen bevatten weinig sturctuur en veel suiker. Daarnaast is de grasgroei door het droge begin van de zomer achtergebleven. Melkveehouders zijn daardoor genoodzaakt extra ruwvoer aan te kopen."

Kostprijs

De stijging van de betaalde kosten zoals diervoeders worden volgens het LEI mogelijk gecompenseerd door een daling van de berekende kosten. Op basis daarvan verwacht het LEI dat de kostprijs van melk in 2010 op een vergelijkbaar niveau zal uitkomen als in 2009. Over dat jaar is een kostprijs van gemiddeld 47 euro per 100 kilo melk berekend, met variatie van 30 tot 80 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback