Ga naar hoofdinhoud

Voeromzet ForFarmers stabiel in 2021

In voeromzet ForFarmers is gedaald in 2021.

Voerproducent ForFarmers realiseerde in 2021 een totale voeromzet van 9,7 miljoen ton. Dat is 0,8 procent minder dan een jaar eerder. Het mengvoervolume nam licht toe, met 0,2 procent tot 6,8 miljoen ton.

Financieel

Qua financiële omzet was 2021 een goed jaar voor ForFarmers. Die omzet bedroeg 2.671 miljoen euro. Dit is een stijging van 13,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Acquisities en de gestegen grondstofprijzen verklaren dit resultaat.

Dividend

Als gevolg van de implementatie van de efficiencyplannen is het aantal fte’s (autonoom) afgenomen. “We lopen voor lopen op het kostenbesparingsplan. Desondanks hebben we een fors lagere onderliggende EBITDA gerealiseerd.” De EBITDA kam 18,7 procent lager uit dan een jaar eerder.

Het voerconcern realiseert een onderliggende nettowinst van 29 miljoen euro, Dat is 37,4 procent minder dan in 2020. Ondanks de tegenvallende financiële resultaten, keert ForFarmers een gelijkblijvend dividend uit over 2021. Aan de ledenraad wordt voorgesteld 0,29 euro per gewoon aandeel uit te keren. Dat is hetzelfde bedrag als in 2020.

ForFarmers financiële resultaten 2021

Turbulent

De gedaalde voeromzet is volgens directeur Yoram Knoop het gevolg van stijgende inputkosten, dierziektes en de toenemende druk op de agrarische sector. “Daardoor was 2021 een turbulent jaar”, constateert Knoop. De voeromzet in Nederland, België, Duitsland en Denemarken bleef redelijk stabiel. De daling komt voor een groot deel voor rekening van de productie in het Verenigd Koninkrijk.

“Het feit dat de grondstofprijzen harder stegen dan de prijzen voor de producten van onze klanten beïnvloeden onze resultaten. In deze omstandigheden was het lastig naast de grondstofprijzen ook de significant gestegen energieprijzen door te berekenen in de keten.”

Regio’s

In Nederland en België steeg de voeromzet met name door acquisities. In Nederland werd De Hoop Mengvoeders overgenomen. “Door de overname van De Hoop is de groeiende pluimveesector nu de grootste sector in onze portfolio, vóór herkauwers en varkens”, stelt de directeur. Door de warme sanering in de varkenshouderij nam het belang in deze sector af. “In andere sectoren trokken de prijzen in de loop van het jaar wat aan, maar die opleving bleef achter in de varkenshouderij.”

De mengvoerproductie nam ook in de regio Duitsland/Polen toe. In Duitsland nam ForFarmers Mühldorfer over, gespecialiseerd in paardenvoeders. “Wel hadden we in het eerste halfjaar een incident met ongunstig geprijsde verkoopcontracten in Duitsland, met druk op de marge als gevolg. Tegelijkertijd zagen we echter herstel van de resultaten in Polen.”

Verwachting

“We verwachten dat de grondstof- en energieprijzen hoog blijven.” Deze verwachting onder andere gebaseerd op de politieke situatie rondom Rusland en Oekraïne. “Je ziet dat de wereld in een dag enorm kan veranderen na de berichtgeving van vannacht”, aldus Knoop.

Net voor de persconferentie van ForFarmers werd bekend dat Rusland Oekraïne in de nacht binnenviel. “Dit is een zorgwekkende situatie die het lastig maakt om met concrete voorspellingen te komen.” Oekraïne en Rusland zijn belangrijke spelers in het internationale krachtenveld. “Gezamenlijk voor energie en Oekraïne in het bijzonder ook voor grondstoffen. De landen bepalen voor 25 procent de prijzen op de granenmarkt. Daarmee hebben we te maken, maar dat geldt voor alle spelers in onze industrie.”

Onder druk

De ForFarmers-directeur verwacht mede hierdoor voor 2022 dat druk op de marge en de kosten blijft bestaan. Knoops verwacht vooral voor het eerste half jaar een significante daling van de onderliggende EBITDA. “Wat er na dit eerste half jaar gebeurt, hangt erg af van hoe de markt reageert. De voorspelling of de markt benodigde prijsverhogingen accepteert is moeilijk te maken.”

Evaluatie

ForFarmers start in het licht van de veranderingen en uitdagingen in de agrarische sector een evaluatie van de eigen strategie. “Waar nodig scherpen we die aan.” Later dit jaar presenteer ForFarmers de uitkomst van deze evaluatie. “Hier zal mijn opvolger een belangrijke rol in spelen”, aldus de ForFarmers-directeur.

Vertrek

Knoop zelf treed in april terug als directeur van ForFarmers. Aan de aanstelling van zijn opvolger wordt gewerkt, meldt hij tijdens de persconferentie ter gelegenheid van de presentatie van de jaarcijfers. “Ondertussen blijven we in lijn met onze missie For the Future of Farming, inzetten op een duurzame toekomst voor alle betrokkenen.”

Leestip: ForFarmers-klanten koploper in melkgehalten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback