Ga naar hoofdinhoud

‘Wereldvraag naar eiwit kan geproduceerd op slechts 420 vierkante kilometer’

Door veeteelt te vervangen door eiwitten uit micro-organismen kan een groot deel van de landbouwgrond in de wereld worden teruggegeven aan de natuur. Daarmee kan de biodiversiteit worden vergroot, het klimaat worden ontzien en dierenleed worden voorkomen. Dat is de boodschap van Reboot Food, de nieuwe campagne van de jonge groene beweging RePlanet met ook een Nederlandse afdeling. 

Manifest en rapport

Tijdens de Landbouwdag op de Klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh, Egypte, presenteerden activisten van RePlanet zowel een manifest als een rapport met beleidsaanbevelingen. Microbioloog Hidde Boersma, verbonden aan RePlanet Nederland, schreef mee aan het rapport. “De producten met daarin dierlijke proteïnen en vetten, kunnen we gewoon blijven eten. We verwisselen enkel het macro-organisme met een micro-organisme.” 

Voedselproductie hervormen

Op de persconferentie in Egypte zei Mark Lynas, medeoprichter van RePlanet: “De inspanningen van COP27 zijn zinloos zonder concrete stappen om de voedselproductie radicaal te hervormen.” 

De campagne wordt ook gesteund door George Monbiot, een voorloper in de milieubeweging en commentator voor The Guardian. “De olifant in de kamer bij COP27 is de koe”, zegt Monbiot, auteur van het onlangs verschenen Regenesis. “Door ons voedselsysteem te herstarten met precisiefermentatie kunnen we producten uit dierlijke landbouw geleidelijk vervangen, en de hoeveelheid eiwitten voor menselijke consumptie tegelijk verhogen.”

Precisiefermentatie

Precisiefermentatie creëert biologisch identieke dierlijke eiwitten met behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen die in tanks worden gefermenteerd. Volgens RePlanet gebruikt eiwit uit micro-organismen zo’n 40.000 keer minder land dan rundvlees. Dergelijke ‘landbouwvrije voeding’ kan aldus de wereldbehoefte aan eiwitten produceren op slechts 420 vierkante kilometer: een gebied kleiner dan de steden Rotterdam en Antwerpen samen. 

Hierdoor kan driekwart van het wereldwijde landbouwareaal worden vrijgegeven voor natuurherstel en koolstofopslag. Ook zal de uitstoot van broeikasgassen per geproduceerde calorie met zo’n 90% verlagen dankzij deze voedseltransitie, stelt RePlanet. In oktober besloot de Nederlandse regering om 60 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van dit soort cellulaire landbouw. 

Tien beleidsmaatregelen

Het Reboot Food Manifest roept op tot land sparing en rewilding bij alle agrarische besluitvorming. De auteurs zetten tien beleidsmaatregelen uiteen, waaronder: 

  • subsidies voor dierlijke landbouw afbouwen, en subsidies invoeren voor plantaardig voedsel;
  • reclame voor vlees verbieden; 
  • 10 jaar lang 2,5% van het BBP investeren in voedselinnovatie; en 
  • octrooien op nieuwe voedseltechnologie beperken. 

Volgens RePlanet zijn dergelijke maatregelen dringend noodzakelijk.

RePlanet

RePlanet is een nieuwe milieuorganisatie met campagnevoerders in dertien landen in Europa, waaronder Nederland. Verenigd rond de opkomende filosofie van het ecomodernisme, steunt de ngo nieuwe technologieën zoals geavanceerde kernenergie, cellulaire landbouw en genetische modificatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback