Nederland import relatief veel producten uit landen waar er bij de productie relatief veel broeikasgassen vrijkomen. Daardoor is de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door Nederlandse consumptie, de carbon footprint, gelijk gebleven.
Lager
Dit, terwijl in 2009 de uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse economie bijna 6 procent lager was dan in 1996.
Niet-OECD-landen
Vooral niet-OECD-landen (Organisation for Economic Cooperation and Development) 'vervuilen' voor ons. Uit China importeert Nederland producten zoals kleding en elektronica. Aangezien het productieproces in China relatief milieuonvriendelijk is, zitten er veel emissies verankerd in deze producten. Ook aan de import van aardolie en gas uit Rusland is een forse uitstoot van broeikasgassen verbonden.
Klimaatprobleem
Door rekening te houden met buitenlandse uitstoot is na te gaan hoeveel broeikasgassen er wereldwijd vrijkomen om aan de Nederlandse consumptiebehoeften te voldoen. Hiermee kan worden bepaald in hoeverre Nederlandse consumptiebehoeften bijdragen aan de toename in de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer, en dus aan het klimaatprobleem.
Stabiel
Tussen 1996 en 2009 daalde de binnenlandse uitstoot van broeikasgassen, terwijl in dezelfde periode de mondiale uitstoot van broeikasgassen door Nederlandse consumptiebehoeften gelijk bleef. Ondanks een dalende uitstoot van broeikasgassen in Nederland, is door een toename van de emissies verankerd in importproducten, de Nederlandse carbon footprint gelijk gebleven.
Bron: CBS