Ga naar hoofdinhoud

Zeeboerderij biedt kansen

Samen met een aantal onderzoeksinstituten en bedrijven heben Hortimare, Ecofys en ATO een prijsvraag van Rijkswaterstaat gewonnen voor meervoudig ruimtegebrek in de Noordzee. Ze hebben een plan uitgewerkt voor een multifunctionele duurzame zeeboerderij.

Zeeboerderij

De zeeboerderij richt zich in de eerste plaats op het kweken van zeewier voor voedsel, diervoer en energie. Het plan benoemt vervolgens een aantal functionele combinaties voor meervoudig ruimtegebruik. Te denken valt aan zeewierkweek met windenergie op zee, met zandwinning, met andere aquacultuur en met visserij.

Zeewier

‘Zeewier heeft de toekomst als duurzame groene grondstof voor vele doeleinden. Hiervoor moeten we gaan boeren op zee. Dit is een enorme uitdaging, maar biedt ook vele nieuwe kansen voor de Nederlandse industrie. Met deze prijs laat RWS duidelijk blijken ook te geloven in dit concept van meervoudig ruimtegebruik op zee,' aldus Anouk Florentinus, projectleider binnen Ecofys.

Geprezen

Bij de prijsuitreiking op dinsdag 22 maart werd het voorstel geprezen vanwege een helder en concreet concept welke op korte termijn al gerealiseerd kan worden met interessante financiële perspectieven.

Korte termijn

De eerstvolgende stap zal zijn om een kleinschalige proefboerderij op zee te realiseren. Hier kunnen de eerste combinaties van zeewierkweek met andere functies worden onderzocht.
Binnenkort wordt een stichting opgericht door Hortimare, Ecofys, ATO en andere betrokkenen. Deze stichting zal zich inzetten voor de realisatie en het beheer van de proefboerderij. Ook zal de stichting kennis bundelen uit lopende zeewierkweekprojecten. Medio 2013 loopt het onderzoekstraject af en zal de kleinschalige proefboerderij op zee een feit zijn.

Bron: Ecofys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback