Ga naar hoofdinhoud

Belang ontworming hond en kat voor volksgezondheid

In Amsterdam komen Europese dierenarts-parasitologen volgende week bijeen om te spreken over het voorkomen en bestrijden van parasitaire infecties bij huisdieren. Een belangrijke parasiet is de spoelworm van hond en kat (Toxocara). Ongeveer 5-10 procent van de honden en katten in Nederland is hiermee besmet. Vooral bij pups en kittens worden deze wormen aangetroffen. Ze scheiden dagelijks vele honderdduizenden eitjes uit in de ontlasting, die lang in de omgeving aanwezig blijven. De mens kan zich besmetten nadat deze spoelwormeitjes uit de omgeving heeft opgenomen. De larven die hieruit komen, groeien bij de mens niet uit tot volwassen wormen, maar worden door het lichaam opgeruimd. Dit wordt een zoönose genoemd. Besmetting gebeurt bijvoorbeeld tijdens het tuinieren, door het eten van ongewassen groente en fruit uit eigen tuin, maar vooral door kinderen die spelen in besmette, niet afgedekte, zandbakken.

Schade

De larfjes gaan rondtrekken door het lichaam. Zo kunnen ze overal terechtkomen en meer of minder schade (ziekte) veroorzaken. In alle gevallen zal de afweer van mensen proberen om van die parasiet af te komen. Dat 'spel' kan jaren duren en er zo voor zorgen dat het lichaam continue in een soort alarmfase blijft reageren. Voor mensen met aangeboren aanleg voor allergieën (zogenaamde atopie) kan dat betekenen dat zij sneller of ernstiger allergische aandoeningen ontwikkelen. Dat is in ieder geval aannemelijk gemaakt voor een chronische luchtwegaandoening zoals astma. Het is dus heel belangrijk om bezoedeling van het leefmilieu met eitjes van spoelwormen te voorkomen.

Maatregel

Uit bloedonderzoek blijkt dat ongeveer eenvijfde van de Nederlandse bevolking in contact is geweest met Toxocara. Naast het betrachten van hygiëne, zoals het dragen van handschoenen bij het tuinieren of verpotten van planten, het wassen van handen, groenten en fruit en het opruimen van hondenpoep, is het belangrijk om honden en katten regelmatig te ontwormen. De deskundigen adviseren om dit minimaal vier keer per jaar te doen en als wormen worden gevonden in de ontlasting.

Bron: KNMvD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback