Ga naar hoofdinhoud

Belgie beperkt aantal huisdiersoorten

In België mogen vanaf 1 oktober nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier gehouden worden. Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt.

Tot de toegelaten soorten behoren onder meer paarden, ezels, varkens, lama's, huisrunderen, geiten, schapen en konijnen maar geen wolven bijvoorbeeld. De beperking is niet nieuw; deze werd in 2002 al ingevoerd. De wetgeving werd vrij goed opgevolgd en zorgde ervoor dat het aantal klachten over het houden van exotische zoogdieren door particulieren jaar na jaar verminderde. Eerder dit jaar werd het besluit echter vernietigd door de Raad van State na een klacht van een vereniging van dierenhandelaars en dierenhouders.
Er is in de nieuwe regelgeving rekening gehouden met de opmerkingen van de Raad van State. Om te vermijden dat mensen impulsief een dier kunnen kopen zonder te weten hoe het moet worden verzorgd en gehuisvest, wordt ook de handel in zoogdieren sterk beperkt. Eigenaars die kunnen bewijzen dat ze een verboden dier al voor het verbod in hun bezit hadden, mogen het wel houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback