Ga naar hoofdinhoud

Dierenbescherming evalueert dierenwelzijnsbeleid

De Dierenbescherming heeft deelgenomen aan de evaluatie van het dierenwelzijnsbeleid van de Europese Commissie. Volgens de Dierenbescherming moet Europa meer aandacht besteden aan gezelschapsdieren.

Ongunstige situatie

Voor gezelschapsdieren is de situatie binnen de Europese Unie (EU) op dit moment ongunstig. Veel diersoorten die als huisdier worden gehouden zijn niet voor dit doel geschikt, waardoor regelmatig sprake is van welzijnsproblemen onder deze dieren. Daarnaast vormen exotische diersoorten die als huisdier worden gehouden bij ontsnapping vaak een gevaar voor de stabiliteit van populaties inheemse diersoorten, stelt de Dierenbescherming.

Positieflijst

De Dierenbescherming adviseert de Europese Commissie om geld te reserveren voor welzijnsonderzoek en regels te introduceren waardoor handhaving op dierenverwaarlozing en dierenmishandeling wordt verbeterd. Daarnaast zou Europa een positieflijst moeten introduceren, waardoor bepaalde diersoorten niet meer zomaar als huisdier kunnen worden gehouden.

Alternatieven jacht

Ook moet de EU heroverwegen of jacht een acceptabele vorm van recreatie is, aangezien zij een grove inbreuk op het welzijn van dieren vormt, meent de Dierenbescherming. Jacht wordt gerechtvaardigd vanwege de bescherming van gewassen en verkeersveiligheid, maar de Dierenbescherming vindt dat Europa meer moet investeren in alternatieven voor jacht.

Verduurzaming visserij

Volgens de Dierenbescherming zijn in de visserij de vangst- en dodingmethoden aan boord van Europese schepen voor verbetering vatbaar. Verduurzaming van de Europese visserij is volgens de organisatie noodzakelijk, want recent onderzoek heeft aangetoond dat vissen pijn en stress bewust ervaren. Meer onderzoek naar betere methoden verminderen welzijnsproblemen voor vissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback