Ga naar hoofdinhoud

Donorcodicil voor dieren

Overleden huisdieren worden, via een donorcodicil met toestemming van de eigenaar, ingezet voor practica binnen de Universiteit Utrecht. Deze samenwerking tussen Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht draagt bij aan het vervangen van proefdieren.

Voor studies als (dier)geneeskunde, biologie en tandheelkunde bieden universiteiten practica op proefdieren aan. Dit ter illustratie van de lesstof en ook om studenten de vaardigheden van bijvoorbeeld opereren en hechten te laten oefenen. Met de invoering van het huisdierdonorcodicil is het bij practica voor de opleiding diergeneeskunde niet langer nodig proefdieren speciaal te fokken en te doden. ‘Met het huisdierdonorcodicil kunnen nu al honderden proefdieren worden gered. Dit aantal zal alleen maar toenemen’, aldus Anouk Janssens van Proefdiervrij.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de eerste opleiding in Nederland die werkt met het Huisdierdonorcodicil. Overleden huisdieren zoals honden, katten, konijnen en cavia’s worden met toestemming van de eigenaar beschikbaar gesteld voor onderwijsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback