Ga naar hoofdinhoud

Dubbele award kankerbestrijding dieren uitgereikt

Op zaterdag 6 februari is een dubbele Award van het Nederlands KankerFonds voor Dieren uitgereikt aan Sarah van Rijn en Lona van der Duijn Schouten voor hun bijdrage aan het bestrijden van kanker bij gezelschapsdieren. Er is dit jaar door het NKFD gekozen voor een Award Basic Science en een Award Clinical Science.

De Award Basis Science, een prijs voor basaal wetenschappelijk onderzoek, is toegekend aan Sarah van Rijn, student aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Sarah heeft onderzoek verricht naar het voorkomen van markers, die een indicatie kunnen geven voor de delingsactiviteit van cellen in hypofysetumoren bij de hond en naar het aanwezig zijn van stamcellen in de hypofyse. De belangrijkste conclusie uit haar onderzoek is dat het inderdaad mogelijk is om hypofyse stamcellen te isoleren, die mogelijk door een ontregelde celdeling kunnen leiden tot een tumor. Sarah van Rijn ontvangt de Award volgens het juryrapport omdat haar onderzoek van een hoog wetenschappelijk niveau is. Het kan er toe leiden dat in de toekomst een behandeling van hypofysetumoren bij de hond kan plaatsvinden met een specifiek op de ontregelde stamcel gerichte medicatie.

De Award Clinical Science, een prijs voor klinisch wetenschappelijk onderzoek, is toegekend aan Lona van der Duijn Schouten, student aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Lona heeft onderzoek verricht naar de medicamenteuze behandeling van Ziekte van Cushing bij de hond, veroorzaakt door een hypofysetumor. De belangrijkste conclusie uit haar onderzoek is dat nieuwe vormen van medicamenteuze behandeling van Ziekte van Cushing bij de hond, maar mogelijk ook bij de mens, met somatostatine analogen en dopamine agonisten kansrijk zijn. Lona van der Duijn Schouten ontvangt de Award volgens het juryrapport omdat haar onderzoek er toe kan leiden dat medicamenteuze behandeling van hypofysetumoren bij honden, maar ook bij mensen, de veel ingrijpender chirurgische behandeling kan gaan vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback