Ga naar hoofdinhoud

Gebitsproblemen honden opvallend groot

Opvallend is dat de helft van de hondenliefhebbers weet dat maar liefst 4 van de 5 honden ouder dan 3 jaar last van gebitsproblemen hebben. Tegelijkertijd is 87 procent ervan overtuigd dat hun eigen hond die problemen níet heeft.

Consequenties

Een groot deel van de hondenbezitters (bijna 40 procent) is zich er bovendien niet van bewust dat hier nare consequenties aan verbonden kunnen zijn, zoals tandverlies, ontstekingen en zelfs aantasting van nieren, lever of hart. Elke dag poetsen, kauwen op speciale sticks en regelmatig naar de dierenarts houden het hondengebit gezond.

Gebitscontrole

Om hondeneigenaren hiervan extra bewust te maken, houdt Pedigree, in samenwerking met bijna 900 dierenartsen, in februari de Maand van de Gebitscontrole.
Pedigree deed uitgebreid onderzoek onder 600 eigenaren van honden. Gebitsverzorging van hun honden wordt zeker als belangrijk ervaren, en deze aandacht vertaalt zich vooral in het geven van speciale gebitsverzorgende kauwsnacks en/of droog voedsel. Slechts een klein deel van de baasjes geeft gehoor aan de oproep van hun dierenarts om elke dag de buitenkant van de tanden en kiezen van hun hond te poetsen.

Aftrap

Op 1 februari geeft Pedigree de aftrap voor de Maand van de Gebitscontrole. De hele maand februari staat in het teken van de gebitscontrole van de hond en wordt ondersteund door een uitgebreide campagne via internet (www.gebitscontrole.nl) en televisie. Uit onderzoek blijkt vooral dat op het gebied van bewustwording van de tandproblemen van de hond nog veel te bereiken is. Is de hondeneigenaar hier eenmaal van bewust, dan zegt meer dan de helft dat ze hun hond gebitsverzorgende kauwsnacks zullen geven.

Poetsbeurt

Doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen, en honden anders dan in de natuur niet dagelijks botten af- en doorknauwen, kan er tandplak en vervolgens tandsteen ontstaan. De meeste honden krijgen daardoor een vieze geur uit de bek, maar tanden kunnen ook uitvallen of een dierenarts moet kiezen trekken om de pijn weg te nemen. Op den duur kunnen de bacteriën zelfs vitale organen als nieren, lever of hart aantasten. Daarom adviseert tandheelkundig dierenarts M. Lamberts, voorzitter van de WVT (Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde), een dagelijkse poetsbeurt als de beste methode om tandplak en tandsteen tegen te gaan. Hoe jonger je bij je hond begint met tandenpoetsen, hoe makkelijker het op latere leeftijd gaat. Goede aanvullende methoden om de mond gezond te houden zijn o.a. het geven van dagelijks een tandverzorgende snack, droge voeding, chloorhexidine bevattend mondwater of een combinatie van deze, echter altijd voorafgegaan door een professionele gebitsreining bij een dierenarts.

Kauwen

Omdat dagelijks poetsen niet altijd lukt zijn deze kauwsnacks een uitstekend alternatief om het hondengebit gezond te houden. Pedigree DentaStix heeft een schurende werking op de kiezen en regelmatig kauwen kan de opbouw van tandplak en tandsteen verminderen. De speciale textuur van DentaStix verwijdert vuil aan de oppervlakte en de ingrediënten helpen tandplak onschadelijk te maken. De werking op tandsteen is wetenschappelijk bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback