Ga naar hoofdinhoud

‘Geleervezels verzadigen best’

Geleervezels (gelling fibres) in voeders zorgen voor meer verzadiging dan andere vezeltoevoegingen. Het beste werkt fermenteerbaar resistent zetmeel. Dat bleek tijdens het symposium Food for Health van de Dies Natalis in Wageningen.

Voedingsvezels en verzadiging

Anne Wanders van de afdeling Humane Voeding van Wageningen University heeft onderzocht welk effect voedingsvezels op verzadiging hebben. 120 Mensen kregen koekjes te eten, zonder vezels, met bulkvezels, met viskeuze vezels en met geleervezels. Viskeuze en geleervezels zijn bedoeld om de producten wat dikker te maken. Bij koekjes met de geleervezels werd zo'n 30 gram minder gegeten. "Dat is de grootte van een Mars-reep. Dat is best veel", zei Wanders. Mogelijke verklaring ziet Wanders in het feit dat de koekjes dikker waren, waardoor meer gekauwd moest worden. De tijd per gegeten koekje lag ook hoger dan bij de andere koekjes.

Fermentatie bij varkens

Het effect van geleervezels op de verzadiging op de langere termijn werd getest in een onderzoek naar fermentatie bij volwassen vrouwtjesvarkens. "Zestien dieren kregen gedurende vier perioden vier behandelingen", legde Carol Sousa da Silva van Wageningen Institute of Animal Sciences (Wias) uit. Het ging dan om: geen vezels, bulkvezels (in dit geval lignocellulose oftewel houtvezels), geleervezels (fermenteerbaar resistent zetmeel: RS) en viskeuze vezels (pectine). Hier bleek dat geleervezels ook op de langere termijn het meest verzadigend werkten.

Bron: EVMI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback