Ga naar hoofdinhoud

Gezondheidskundige advieswaarde graanstof

De diervoederindustrie heeft een verhoogd risico op allergische aandoeningen. De Commissie GBBS adviseert daarom uit gezondheidsoverweging om 1.5 milligram per kubieke meter lucht inhaleerbaar graanstof over een achturige werkdag aan te houden.

Effecten

Blootstelling aan graanstof kan leiden tot een scala van klinische syndromen die voornamelijk te maken hebben met longen en luchtwegen, maar ook met huid en slijmvliezen. Blootstelling aan graanstof lijkt ook te kunnen leiden tot niet-respiratoire effecten zoals huidaandoeningen. De Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (Commissie GBBS) adviseert om een gezondheidskundige advieswaarde aan te houden van 1.5 milligram per kubieke meter lucht inhaleerbaar graanstof, gemiddeld over een achturige werkdag.

Diervoederindustrie

De diervoederindustrie wordt vanwege toevoeging van diverse stoffen regelmatig genoemd als industrie met verhoogd risico voor het ontstaan van allergische huidaandoeningen. Daarnaast zijn bij graanwerkers aanwijzingen gevonden voor verhoogde morbiditeit en mortaliteit ten gevolge van kanker.

Grenswaarde

In Nederland bestaat geen specifieke grenswaarde voor de blootstelling aan graanstof. Uit het epidemiologisch materiaal van de studies van Corey et al. en Dopico et al. leidt de Commissie een lowest observed adverse effect level (LOAEL) af van 4 milligram per kubieke meter lucht inhaleerbaar graanstof op grond van longfunctie. De commissie acht het gebruik van een standaard veiligheidsfactor 3 voldoende om hieruit vervolgens een LOAEL van circa 1,5 milligram per kubieke meter lucht af te leiden.

Commentaar 

Belangstellenden kunnen commentaar leveren op de conceptrapporten. De commentaartermijn loopt tot 14 januari 2011. Het ontvangen commentaar wordt betrokken bij het vaststellen van de definitieve adviezen. Deze zullen worden aangeboden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Commentaar kan worden gericht aan G.B. van der Voet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback