Ga naar hoofdinhoud

Grootste hondenshow onderstreept gezondheid

Komend weekend wordt in Amsterdam RAI de Winner gehouden, de grootste hondenshow van Nederland. In de aanloop heeft de Hondenbescherming opgeroepen om bij het kopen en het keuren van honden vooral ook op de gezondheid te letten.

Fokken

Door het fokken op raskenmerken zijn bij honden allerlei maten en vormen ontstaan. Lange tijd is daarbij vooral naar de buitenkant gekeken en zijn die raskenmerken, zoals een korte neus, lange rug of ‘stoere' bouw, steeds meer aangescherpt. Dat heeft bij diverse rassen geleid tot gezondheidsproblemen. Het overdrijven van dergelijke kenmerken kan ervoor zorgen dat honden niet goed meer kunnen ademen, veel last hebben van bijvoorbeeld oogproblemen of rugproblemen of niet meer goed kunnen bewegen en rennen. De drang naar een aparte vorm en de aandacht voor de buitenkant hebben dan het welzijn van deze honden aangetast en ervoor gezorgd dat ze eigenlijk niet echt meer ‘hond' kunnen zijn.

Problemen

Tegenwoordig weten mensen steeds beter welke gezondheidsproblemen het fokken op overdreven kenmerken met zich meeneemt en wat dit voor nadelen oplevert, overigens niet alleen voor de hond maar ook voor de eigenaar. Want niet zelden betekenen deze problemen dat er bijvoorbeeld operaties of andere medische behandelingen nodig zijn. Dat brengt soms hoge kosten met zich mee en bovendien de nodige zorgen.

Oproepen

In de aanloop naar de Winner heeft de Hondenbescherming dan ook opgeroepen om bij het kopen, maar ook bij het keuren van honden op dergelijke hondenshows, niet alleen naar de buitenkant te kijken, maar vooral ook op te letten of de hond gezond is en een goed karakter heeft. Ook de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied vraagt in hun ‘Plan van aanpak Duurzaam fokbeleid' aan keurmeesters om overdrijving van raskenmerken niet langer te belonen met een hoge score op de shows.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback