Ga naar hoofdinhoud

Handboek arbeidsveiligheid

Arbeidsveiligheid is een belangrijk aandachtspunt in de diervoederindustrie. Bemefa publiceerde onlangs een volledig nieuw handboek, dat inzicht handvatten biedt arbeidsveiligheid zo goed mogelijk te borgen in de diervoederbedrijven.

Inventarisatie 

Bemefa inventariseerde in 1997 de meest risicovolle apparaten in de mengvoedersector. Ieder apparaat kreeg een veiligheidsfiche, zodat het mogelijk werd voor individuele fabrikanten om risico's in te schatten en de nodige veiligheidmaatregelen te nemen. In 2008 werd deze inventarisatie herzien. Bestaande gegevens werden geactualiseerd, rekening houdend met de gewijzigde wetgeving ter zake, en de inventaris werd fors uitgebreid. Onlangs werd dit traject afgerond. Het resultaat: een handboek, een brochure en een opleidingenpakket. Voor de totstandkoming van dit pakket werkte Bemefa onder andere samen met de Dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk van West-Vlaanderen, die de aanpak van de branchevereniging steunt.

Opleidingen

Belangrijk onderdeel van de ‘veilig werken aanpak' is het opleidingstraject. Tijdens een aantal opleidingsdagen wordt de manier waarop de mengvoederfabrikant aan de slag kan met het veiligheidshandboek, uit de doeken gedaan. "De eerste reacties van onze leden zijn alvast zeer positief. Bedoeling is nu van zowel het handboek, als de onthaalbrochure op zeer regelmatige tijdstippen te actualiseren", aldus directeur-generaal Yvan Dejaegher.

Paspoort

Veel arbeidsongevallen hebben nieuwe en minder ervaren werknemers als slachtoffer. Tegen deze achtergrond werd naast een handboek ook een onthaalbrochure ontwikkeld: ‘Paspoort Veiligheid, Gezondheid en Welzijn'. Dit is een document, in zakformaat, met informatie om op een veilige en gezonde manier aan de slag te gaan en te blijven in een meng- of kernvoederbedrijf. Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback