Ga naar hoofdinhoud

Helft rashonden heeft erfelijke aandoeningen

De helft van alle rashonden lijdt aan een erfelijke aandoening. Dat blijkt uit het rapport van Wageningen UR Livestock Research. De Dierenbescherming pleit daarom voor afschaffing van hondenshow en een genetisch paspoort.

Onderzoek  

Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht stellen in Ongerief bij Gezelschapsdieren, een rapport dat aan de Tweede Kamer is aangeboden, dat de helft van alle rashonden lijdt aan een erfelijke aandoening. Samen met onder andere vetzucht staan dergelijke aandoeningen volgens het rapport op een gedeelde eerste plaats van meest ernstige ongemakken voor een hond.

Aanpakken 

De Dierenbescherming wil deze problematiek aanpakken, omdat de hondensector zelf niet in staat blijkt met doortastende maatregelen te komen. Zo wil de Dierenbescherming dat hondenshows worden afgeschaft en dat elke hond een genetisch paspoort krijgt met gezondheidsinformatie. 'Op uiterlijke kenmerken moet niet meer worden gefokt', meent de Dierenbescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback