Ga naar hoofdinhoud

Historisch keerpunt voor Europese honden en katten

De EU-wetgeving moet worden geharmoniseerd, vindt de Werkgroep Veterinaire deskundigen. Onlangs heeft De Raad overeenstemming bereikt. De nieuwe wet zou de grootste verbetering op het gebied van welzijn voor gezelschapsdieren in de Europese geschiedenis kunnen voortbrengen, meent de Werkgroep.

Probleem

De Raad heeft overeenstemming bereikt over het dierwelzijnprobleem van hond en kat. Op basis van deze erkenning en de grote verschillen tussen de lidstaten, moet de EU-wetgeving worden geharmoniseerd. Tot dusver werd het welzijn van gezelschapsdieren behandeld als onderdeel van het subsidiariteitsbeginsel en geheel aan de lidstaten overgedragen. Het nieuwe besluit volgt vele jaren van toenemende verplichtingen van de Europese Unie met betrekking tot het dierenwelzijn (zichtbaar in de nieuwe Art. 13 van het Verdrag van Lissabon, in sommige wetgeving en in de eerste communautaire actieplan inzake de bescherming en het welzijn van dieren 2006 tot 2010). Het tweede deel wordt verwacht in de komende maanden.

Conferentie

De internationale conferentie 'Maatschappelijk Verantwoord hondenbezit in Europa' maakte duidelijk dat de meeste lidstaten niet adequaat reageren op hondenoverbevolking, toename van de populatie zwerfdieren en de 'bezorgdheid over dierenwelzijn van hond en andere gezelschapsdieren van Europese burgers. De conferentie in Brussel op 4 en 5 oktober georganiseerd door Vier Voeters en Istituto G. Caporale trok meer dan 100 deelnemers uit meer dan 25 landen.

Harmonisatie

"Wij heten het besluit van de werkgroep die de Raad adviseert een duidelijk mandaat te geven aan de Europese Commissie voor de start van een Europees harmonisatieproces van verantwoorde eigendom van gezelschapsdieren, van harte welkom. We hopen dat een volledig mandaat van de Raad ons binnenkort zal toelaten om met de Europese Commissie samen te werken voor de identificatie van concrete reacties op de toename van de hondenoverbevolking, brutaliteit richting honden en katten, illegale puppyhandel en het lijden van zwerfdieren in Europa. De reeds bestaande samenwerking met de Commissie via de CAROdog website kan op deze manier nieuwe en ruimere praktische toepassingen vinden", zei Helmut Dungler, voorzitter van Vier Voeters International.

Co-existentie

"Overbevolking moet met spoed worden vastgesteld voor een betere co-existentie met mensen en dieren, met name in stedelijke gebieden", aldus Vincenzo Caporale, directeur van Istituto G. Caporal. "Wij staan klaar om onze expertise aan de Commissie ter beschikking te stellen, om mogelijk oplossingen op wetenschappelijke basis te bieden."

Website

Binnen het Belgische voorzitterschap, Vier Voeters en de Istituto G. Caporale is de website www.carodog.eu gelanceerd, gericht op betrouwbare verspreiding van kennis over hondengezondheid en welzijn in Europa. De website, ondersteund door de Federatie van dierenartsen in Europa (FVE) en de Europese Commissie (DG Sanco), is een hulpmiddel om de Europese burgers en instellingen om huisdieren in Europa te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback