Ga naar hoofdinhoud

Hond spoort darmkanker op

Onderzoek in Japan heeft aangetoond dat een labrador zeer goed in staat is om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen door aan de adem en uitwerpselen van mensen te ruiken.

Geur

Wetenschappers vermoeden al langer dat honden in staat zijn om door enkel te ruiken onder meer huid-, blaas-, long-, borst- en eierstokkanker op te sporen. Een tumor heeft namelijk een bepaalde geur en honden kunnen die geur waarnemen.

Test

De onderzoekers trainden een achtjarige labrador zodat deze de geur van tumoren leerde herkennen. Vervolgens ondergingen vijf mensen een ademtest. De test werd aan het dier voorgelegd en deze pikte de zieken er in 33 van de 36 gevallen uit. Toen de hond de uitwerpselen van de mensen onder de neus kreeg, wist het dier zelfs in 37 van de 38 gevallen de tumoren op te sporen.

Betrouwbaarheid

Of het dier een betrouwbare laborant is, is twijfelachtig. Lang niet elke hond is even goed in het opsporen van geuren en als een hond er goed in is, dan is deze de ene dag geconcentreerder dan de andere. Het onderzoek opent wel perspectieven voor een ‘elektronische hondenneus' die de precieze geuren kan herkennen. Daarvoor moet echter eerst worden vastgesteld welke chemische stoffen de hond waarneemt.

Bron: Gezondheid.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback