In februari start de maand van het gebit. Het Nederlands KankerFonds voor Dieren heeft op dit moment een project lopen dat aansluit bij de gebitsverzorging van het huisdier: "Vroegdetectie en behandeling van mondholtetumoren bij hond en kat."
Aandacht gebit
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor een goede gebitsverzorging van honden en katten. In februari 2011 start voor de vijfde maal de maand van het gebit. In deze maand houden veel dierenartsen speciale acties om gebitsproblemen bij honden en katten onder de aandacht te brengen. Het Nederlands KankerFonds voor Dieren heeft op dit moment een project lopen dat aansluit bij de gebitsverzorging van het huisdier: "Vroegdetectie en behandeling van mondholtetumoren bij hond en kat."
Onderzoek mondholte
Onderzoek heeft laten zien dat 5,4% van alle kwaadaardige tumoren bij de hond en 6,7% bij de kat zich in de mondholte bevindt. Voor ons land betekent dit op jaarbasis ongeveer 7500 tumoren bij honden en minimaal hetzelfde aantal bij katten. Steeds meer baasjes poetsen het gebit van hun hond of kat, maar controle wordt vaak vergeten of niet uitgevoerd. Het niet of te laat ontdekken of herkennen, door een eigenaar, dierenarts of assistente van een kleine tumor in de mond kan fatale gevolgen hebben voor het dier. Helaas wijst de praktijk nog steeds uit dat mondholtetumoren bij honden en katten meestal in een (veel te) laat stadium worden ontdekt. Als een dier veel last heeft van speekselverlies, bloedverlies uit de mond en pijn bij het eten, is het vaak al te laat.
Goedaardige processen in de mond kunnen vaak op het oog niet worden onderscheiden van kwaadaardige varianten en daarom is het van groot belang een behandelingsprotocol op te stellen, gebaseerd op een histopathologische diagnose. Bij de kat is op dit moment het ‘plaveiselcelcarcinoom' de meest gediagnosticeerde tumor in de mondholte en alleen bij ontdekking in een zeer vroeg stadium heeft chirurgie nog een kans. De nieuwe behandeling met radioactieve Holmium microspheren aan de Kliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit van Utrecht is nog in ontwikkeling.
Project vroegdetectie
Doormiddel van het project "Vroegdetectie en behandeling van mondholtetumoren bij hond en kat", wil het NKFD dit probleem onder de aandacht brengen van nog meer diereigenaren. Het project heeft twee belangrijke doelstellingen: zorgen voor een goed voorgelichte eigenaar die verder kijkt dan de tandenborstel lang is. Daarnaast wil het NKFD ook voorlichting en training faciliteren voor dierenartsen, dierenartsassistenten, maar ook voor andere beroepsgroepen die zich professioneel bezighouden met deze diersoorten zoals bijvoorbeeld hondentrimmers. Deze voorlichting is vooral gericht op vroegdetectie van mondholtetumoren door een nauwkeurig onderzoek van de mondholte, en het direct starten met een deskundige behandeling. Hierdoor zullen deze beroepsbeoefenaren optimaal in staat zijn te handelen bij een huisdier met een mondholtetumor. Het NKFD wil ook helpen bij het opzetten van screeningprogramma's. Hierdoor zal in een veel vroeger stadium van de ziekte een behandeling kunnen worden gestart met een grotere kans op een succesvolle uitkomst en minder ingrijpend voor het dier.
Uiteindelijk wil het NKFD ook verder onderzoek naar de oorzaak van deze tumoren financieel ondersteunen. Onderzoek waaruit mogelijk preventieve maatregelen kunnen volgen en wellicht nieuwe diagnostische technieken kunnen worden ontwikkeld.
Tevens wilt het NKFD bezien op welke wijze nieuwe of bestaande behandelmethodes op grote schaal kunnen worden geïntroduceerd.
Kanker bij huisdieren
Net als bij mensen, komt kanker helaas ook steeds vaker voor bij gezelschapsdieren. Tegenwoordig vormt ons geliefde huisdier een volwaardig lid van het gezin. De diagnose "kanker" treft dan ook niet alleen het dier, maar het hele gezin. Het Nederlands KankerFonds voor Dieren streeft naar het vroeg opsporen van allerlei vormen van kanker bij dieren. Net als bij mensen geldt ook voor dieren dat hoe eerder de tumor wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing is. Dankzij de maand van het gebit worden huisdiereigenaren er nog meer op gewezen hoe belangrijk een goede controle is.