Ga naar hoofdinhoud

KNMvD werkt aan meldcode voor dierenmishandeling

De KNMvD is bezig met de ontwikkeling van een meldcode voor dierenmishandeling. Deze meldcode besteedt ook aandacht aan de relatie tussen dierenmishandeling en andere vormen van huiselijk geweld, waar veel onderzoek naar gedaan is.

Meldcode

De nieuwe meldcode heeft als doel dierenartsen bewust te maken van signalen van dierenmishandeling en hen te helpen een goede afweging te maken bij het melden daarvan. De code wijst dierenartsen de weg naar instanties die hen kunnen adviseren en waar men melding kan doen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een snellere detectie van dierenmishandeling en het voorkomen van huiselijk geweld in bredere zin. Naar verwachting zal de meldcode dit voorjaar worden gepubliceerd.

Aanleiding

Vorig jaar is tijdens de behandeling van het wetsvoorstel om de straffen voor dierenmishandeling te verhogen door de Tweede Kamer ook gesproken over de rol die dierenartsen zouden kunnen vervullen bij de vroegtijdige signalering van dierenmishandeling. Het ministerie van EL&I heeft daarop contact gezocht met de KNMvD met het verzoek hier aandacht aan te schenken. De beroepsorganisatie van dierenartsen erkent dat dierenartsen hierin van grote betekenis kunnen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback