Ga naar hoofdinhoud

Kunstmatige mensenhuid vervangt proefkonijnen

De Draize-test die op konijnen wordt uitgevoerd, behoort tot het verleden. Jarenlang lobbywerk heeft er voor gezorgd dat de proef is vervangen door methoden waarbij geen dieren worden gebruikt.

Kunstmatig

In de nieuwe richtlijn voor proeven die tot op heden volgens de Draize-methode werden gedaan, worden vanaf nu modellen van kunstmatige mensenhuid gebruikt. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) worden met deze methode niet alleen dieren gered, maar werkt zij ook beter dan de proef met konijnen in het bepalen of en in welke mate een stof schadelijk is voor de mens. De kunstmatige huid wordt gemaakt door huidcellen die zijn overgebleven na medische ingrepen te bundelen tot een driedimensionaal laagje met dezelfde eigenschappen als een ‘echte' mensenhuid.

Draize-test

De Draize-test, gebruikt voor het testen van bijvoorbeeld cosmetica, werd in 1944 ontwikkeld onder leiding van toxicoloog John Draize van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), het agentschap van de federale overheid dat onder andere de kwaliteit en veiligheid van voedsel en medicijnen bewaakt. Voor de test wordt een chemische substantie aangebracht op de geschoren, rauwe huid van konijnen, waarna de effecten op de huid worden gemeten. Deze proeven gaan vaak gepaard met hevige pijnen, bloedingen en zwellingen bij de konijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback