Diervoeding is in Nederland voor zowel honden als katten de hoogste uitgavenpost voor huisdiereigenaren. Verder wordt verwacht dat huisdierenvoeding aan het eind van het decennium een wereldwijde omzet bereikt van € 128,5 miljard. Een stijging van 52% ten opzichte van 2023. Dat staat te lezen in de Pet Monitor 2023 die op 8 september 2023 is gepubliceerd.
Ondanks het feit dat kosten stijgen, lijken de eigenaren terughoudend te zijn om het huidige dieet van hun huisdier te veranderen. Huisdierenvoeding zal de grootste uitgave blijven voor alle huisdiereigenaren, behalve in de Verenigde Staten waar dierenartskosten de hoogste uitgavenpost is.
Pet Monitor, een jaarlijkse uitgave van het Trendpanel Gezelschapsdieren, baseert zich hierbij op onderzoek uitgevoerd door Bloomberg Intelligence.
Dit jaar heeft het Trendpanel, bestaande uit derdejaars studenten en docenten van de opleiding Diergezondheid en management van de Aeres Hogeschool Dronten, onderzoek gedaan naar de complexe en veranderende band tussen mensen en huisdieren in relatie tot de uitgaven aan producten en diensten voor hun dieren.
Aanleiding onderzoek
“Er is wereldwijd nog weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp en in Nederland was hier zelfs nog helemaal geen informatie over bekend”, vertelt studente Rianne van Dijk tijdens een webinar waarin een extra toelichting op de Pet Monitor 2023 werd gegeven.
De enquête is uitgezet van 3 januari tot 3 februari 2023 onder 1130 Nederlandse huisdiereigenaren. De deelname van 839 hondeneigenaren en 230 katteneigenaren biedt het inzicht in hoe Nederlanders hun huisdieren beschouwen en welke uitgaven ze doen voor hun dier. “De respons onder eigenaren van knaagdieren was te laag om met betrouwbare cijfers te komen, dus die diergroep hebben we buiten beschouwing gelaten”, zegt studente Meanne Swets.

Aankooptrends diervoeding
Algemeen directeur Bert de Jonge van diervoedingscoöperatie Discus ziet in zijn winkels qua aankoopgedrag een lichte verschuiving van premium voeders naar het middensegment. “Verder zien we bij de snacks een behoorlijke groei. Ook worden er nog regelmatig nieuwe snacksoorten op de markt gebracht”, aldus De Jonge die verder verwacht dat supplementen voor huisdieren de komende tijd nog fors aan populariteit gaat winnen.
“Dat is iets wat past bij de humaniseringstrend. Het huisdier wordt steeds meer onderdeel van het gezin. Supplementen gaan we de komende jaren nog veel meer van horen”, aldus De Jonge.

Mens-dier relatie in Nederland bovengemiddeld
Bijna de helft van de Nederlandse huisdiereigenaren ziet hun huisdier als lid van het gezin. Ongeveer 33% beschouwt het huisdier als vriend of metgezel en 9% ziet hun huisdier als kind. Deze band tussen mens en dier zorgt ervoor dat huisdiereigenaren bereid zijn uitgaven te blijven doen voor hun huisdier, ook wanneer ze het financieel moeilijk hebben.
Aan de hand van 16 stellingen kon de mens-dier relatie in Nederland worden vastgesteld. Op een schaal van 1 tot 5 komt de score in Nederland uit op 3,8. “Dat is bovengemiddeld”, aldus Van Dijk.
Katteneigenaren zuiniger
Uit de enquête blijkt verder dat huisdiereigenaren keuzes maken als het gaat om de uitgaven aan hun huisdier nu de prijzen stijgen. Daarvan gaf 50% van de hondeneigenaren en 46% van de katteneigenaren (N=199) aan dit inderdaad te doen.
De meerderheid bespaart vooral op de benodigdheden , zoals riemen, speeltjes etc. (70% van de hondeneigenaren; 58% van de katteneigenaren) en snacks (44% van de hondeneigenaren; 40% van de katteneigenaren).
Het valt op dat 27% van de katteneigenaren aangeeft te besparen op diervoeding, tegenover 13% van de hondeneigenaren. Het minst besparen de huisdiereigenaren op dierenartskosten en middelen tegen wormen, vlooien en teken.