Ga naar hoofdinhoud

‘Minder eiwitbehoefte bij honden en katten dan gedacht’

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat katten gemiddeld 43% van hun calorieën uit koolhydraten halen en 30% uit eiwitten. De studie werpt volgens de onderzoekers een nieuw licht op optimale voeding voor de dieren en weerlegt een algemeen idee dat katten een eiwit-zwaar regime nodig hebben.

Honden kozen voor 41% vet en 36% koolhydraten. Geen enkele hond of kat koos ervoor om het hoogste percentage van zijn calorieën uit eiwit te halen. Deze maand zijn de bevindingen gepubliceerd in de Journal of Experimental Biology.

Verrassende uitkomst

“De cijfers zijn heel anders dan wat je op basis van het traditionele denken zou verwachten”, zegt professor Jean Hall, als onderzoeker verbonden aan het Carlson College of Veterinary Medicine aan de Oregon State University. “Sommige deskundigen hebben altijd gedacht dat katten diëten nodig hebben die voor 40 of 50% uit eiwitten bestaan. Onze bevindingen zijn heel anders dan de cijfers die in marketing worden gebruikt en gaan de petfoodindustrie echt uitdagen”, verwacht Hall.

Katten

De onderzoekers ontdekten dat de katten er gemiddeld voor kozen om 43% van hun calorieën uit koolhydraten en 30% uit eiwitten te halen. Honden gingen voor 41% vet en 36% koolhydraten. Geen enkele hond of kat koos ervoor om het hoogste percentage van zijn calorieën uit eiwit te halen.

Leeftijd

Jongere katten met minder magere lichaamsmassa neigden sterker naar eiwitconsumptie dan jongere katten met meer magere lichaamsmassa; jongere katten wilden over het algemeen meer eiwitten dan oudere katten.

Honden

Bij honden waren eiwitrijke voedingsmiddelen het minst populair bij jongere dieren met minder vetmassa; honden met een grotere vetmassa hadden de sterkste voorkeur voor het verkrijgen van calorieën uit eiwitten.

Het volledige bericht kunt u hier lezen.

0 reacties op “‘Minder eiwitbehoefte bij honden en katten dan gedacht’

 • Narda

  Dus katten krijgen nierfalen van hun eten?

 • “The Pet Nutrition Center of Hill’s Pet Nutrition, Inc., supported this research.”
  Vind ik altijd jammer, kan nooit objectief zijn en dient als ondersteuning van hun keuze om veel goedkope koolhydraten toe te voegen

 • Dus de huidige samen gestelde voedingen deugen niet?? Ik lust ook wel graag een slagroomtaartje of een hamburger, maar of mijn voorkeur dan ook gezonder is????
  Met smaakstoffen kun je veel doen, dat is eigenlijk de conclusie van dit onderzoek.
  Verder ontbreekt het behoorlijk aan data. Ze hebben hier de beesten in het onderzoek misleid, maar het lukt ze vervolgens nog niet om mij om de tuin te leiden. Er staat te weinig vermeld in het onderzoek over de nutrionele waarde. Goede voeding is geen optelsom van voedingsmiddelen en smaakstoffen, maar goede voeding is een optelsom van benodigde voedingsstoffen en nutriënten die in een team behoren samen te werken. Mij hebben ze niet kunnen overtuigen met hun samenstelling en kippensmaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback