Ga naar hoofdinhoud

Najaarsrisico’s huisdieren

Veel planten zijn giftig. Voor dieren die los in huis lopen of vliegen kan dit een gevaar opleveren. Dit geldt ook voor tuinplanten, waarschuwt het LICG.

Honden en katten

Honden en katten kunnen soms onverwachte dingen doen. Zeker jonge dieren willen nog wel eens proberen of kamerplanten eetbaar zijn, en dat kan verkeerd aflopen als er giftige planten staan, stelt het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren). Maar ook bij oudere dieren kan het mis gaan: met een nieuwe bos bloemen bijvoorbeeld of een kamerplant op een onverwachte plek, uit verveling of domweg nieuwsgierigheid.

Knaagdieren

Op knaagdieren die los mogen lopen hebben uw planten altijd een aantrekkingskracht, zij zijn immers planteneters. Als ze de kans krijgen, zullen ze graag aan kamerplanten knabbelen. En ook vogels die los mogen vliegen willen nog wel eens aan planten komen.

Gifstoffen

In de tuin kunnen planten en struiken staan die gifstoffen bevatten. Veel bollen zijn giftig. Voor honden en katten lijkt zo'n bol een leuk speeltje. Een ander najaarsrisico zijn bessen: deze kunnen gevaarlijk zijn. Daarnaast kunnen bladeren, bast en takken van struiken gif bevatten.

Natuur

Dieren die in de natuur leven, weten meestal wel welke planten giftig zijn en welke niet, maar huisdieren staan hier vaak zo ver van af dat zij alles eten waar ze hun tanden in kunnen zetten.

Dierenarts

Mocht het toch eens misgaan en uw dier eet van een plant, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Het kan handig zijn de kaartjes van planten te bewaren, zodat kan worden vertelt om welke plant het gaat. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om zo snel mogelijk actieve kool te geven. De dierenarts kan eventueel contact opnemen met het Nationaal Vergiftigingen InformatieCentrum (NVIC).

Lijst

Voor katten is er een lijst met giftige planten. In veel gevallen geldt de giftigheid van de genoemde planten ook voor andere huisdiersoorten, hoewel er ook verschillen zijn: lelies zijn bijvoorbeeld zeer giftig voor katten, terwijl ze voor honden minder gevaarlijk zijn. Voorbeelden van bekende giftige plantenfamilies zijn onder andere de Solanaceae (nachtschades, o.a. tomaat), de Euphorbiaceae (o.a. wolfsmelk), de Ericacea (bv. heide, rhodondendron) en Liliaceae (lelies, bv in boeketten maar ook lelietje van dalen). Voorbeelden van giftige planten in deze tijd zijn onder andere de chrysant, bloembollen (narcis, sneeuwklokje, hyacinth e.d.), diverse bessen van bijvoorbeeld kamperfoelie, taxus en ook paddestoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback