Ga naar hoofdinhoud

Steeds meer honden en katten krijgen slechter voer

Steeds meer huisdieren komen in de problemen door geldproblemen van hun baasjes. Ze krijgen niet altijd de voeding en verzorging die ze nodig hebben. Volgens Lilianne van Doorne van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn (SBH) gaat het inmiddels om zo’n 350.000 tot 400.000 honden en katten van eigenaren die op minimum niveau leven. Deze aantallen liggen hoger dan eerder werd gedacht.

Meer mensen in financiële problemen

Onder andere door de ontwikkeling van hoge voedsel- en energieprijzen moeten steeds meer huishoudens zien rond te komen. Steeds vaker komen nu ook al steunvragen binnen van mensen van een kleine AOW. Dit zorgt er voor dat de stichting het aantal hulpaanvragen fors ziet stijgen.

De stichting helpt – onder voorwaarden – minima die door financiële problemen onvoldoende voor hun huisdieren kunnen zorgen. Ze biedt steun bij acute medische behandeling van een ernstig ziek of gewond huisdier en geeft aan de huisdiereigenaar, de maatschappelijke ondersteuner of bewindvoerder advies over goede aanpak van de dierzorg.

“Na een operatie hebben dieren soms speciaalvoer nodig. Dat is te duur voor veel mensen, zeker als het voer voor langere tijd moet worden gegeven.”

Restjes van tafel

Volgens van Doorne krijgen steeds meer honden en katten restjes van tafel te eten. “Mensen zijn vaak erg gehecht aan hun huisdier en doen er alles aan hun geliefde dier te kunnen behouden.” Het geeft ze steun en levensvreugde. Een huisdier wegdoen is dan ook niet makkelijk. Maar de verzorging ervan kan wel te duur worden. Tijdig bezoek aan de dierenarts of geven van goed voer kunnen mensen dan niet meer betalen.” 

Budgetvoer

Ze wil graag aandacht voor dit probleem, omdat de cijfers van huisdieren die leven in een moeilijke situatie hoger liggen dan vaak wordt gedacht. “Wellicht kan de petfoodindustrie hierin ook een rol spelen. Bijvoorbeeld door budgetvoer te ontwikkelen met misschien een iets lagere kwaliteit, maar waarin wel alle noodzakelijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen aanwezig zijn. Het is goed dat iedereen zich bewust is van deze problematiek.”

De stichting kan steun ter bevordering van dierenwelzijn van huisdieren in minima-huishoudens goed gebruiken. Lees meer over over Stichting Bevordering Huisdierwelzijn op www.huisdierenwelzijn.nl

0 reacties op “Steeds meer honden en katten krijgen slechter voer

  • Volgens mij is het bedoelde budgetvoer al in ruime mate aanwezig. Onder fabrikantenmerk, maar ook als private labels van winkelketens

  • Voor dierenvoedselbanken wordt het steeds nijpender diervoeding gedoneerd te krijgen voor hun cliënten met een huisdier die in ernstige minima situatie verkeren. Het aantal aanvragen voor steun voor de dieren wordt met de dag groter. Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn is 24/7 voor dierenartsen en maatschappelijke organisaties bereikbaar voor dieren in acute nood. Veelvuldig vernemen wij van eigenaren of maatschappelijk werkers dat huisdieren nog slechts de restjes krijgen van tafel. Ook de kosten voor budgetvoer zijn voor velen te hoog en medisch diervoer is voor deze grote groep eigenaren helemaal niet meer betaalbaar. Meer donaties aan dierenvoedselbanken, maar bijv. door verkrijging van voer met verstrekking van een kortingsvoucher voor mensen in aantoonbaar minimum zou verlichting kunnen bieden. Ook is betere uitleg over de voedingswaarde van budgetvoer welkom. Ondersteuning aan huisdieren van een steeds grotere groep huisdier eigenaren in minima gewenst. Wij schatten in dat er 350.000 – 450.000 honden/katten aanwezig zijn bij huishoudens die leven op of onder de lage inkomensgrens. Een groot deel van deze minima huishoudens zit al langer dan 3 jaar in de minimum positie en heeft nog nauwelijks -of geen- ‘vet meer op het bot’. Wij doen dus ook een beroep op de diervoeding sector om te steunen en/of met ons mee te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback