Ga naar hoofdinhoud

Task Force Duurzame Soja steunt RTRS

De Round Table on Responsible Soy (RTRS) is op dit moment het enige vrijwillige multi-stakeholderinitiatief dat tot één standaard voor duurzame soja leidt. Andere initiatieven hebben slechts betrekking op niches. De Task Force Duurzame Soja ondersteunt daarom de RTRS.

RTRS

De RTRS heeft momenteel ruim 150 leden in 21 landen en het draagvlak groeit. De RTRS-leden produceren jaarlijks meer dan 8,5 miljoen ton soja. Een groot aantal lokale en internationale maatschappelijke organisaties zoals Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds ondersteunen de aanpak zoals gevolgd door de Ronde Tafel. In 2010 zijn na consultaties op internationaal niveau gezamenlijk basisprincipes, criteria en indicatoren voor duurzame soja ontwikkeld. De RTRS-standaard die via dit proces is ontwikkeld bestaat uit 5 principes en 28 criteria en geldt voor zowel de conventionele teelt als voor de ggo-teelt. De RTRS-standaard staat onder andere voor betere agrarische productiemethoden, goede arbeidsomstandigheden, verminderd gebruik van pesticiden, respect voor lokale gemeenschappen en bescherming van oerbossen en andere gebieden met hoge biodiversiteitswaarde. De RTRS is transparant en heeft als enige standaard in de soja-teelt een klachtenmechanisme.

Task Force Duurzame Soja

De Task Force Duurzame Soja is een platform van Nederlandse bedrijven in de sojaketen dat een bijdrage wil leveren aan een duurzame sojateelt. De deelnemers zijn afkomstig uit de primaire sector, de oliezadenverwerkende industrie, de plantaardige oliën en vettensector, de diervoederindustrie, de vlees- en zuivelsector en de retail. De Task Force zet zich in voor een ecologisch en sociaal verantwoorde sojateelt gericht op het duurzamer maken van de reguliere bulkstroom van soja. Zij ondersteunt de internationale Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja en levert een actieve bijdrage aan de Ronde Tafel. De Task Force is van mening dat een internationale multi-stakeholder aanpak gericht op het duurzamer maken van de reguliere bulkstroom van soja het meest effectief is.

Kritiek

Kritiek op een omvangrijk internationaal platform als de RTRS is bij de Task Force bekend. "Voor bepaalde maatschappelijke organisaties gaan de huidige criteria blijkbaar niet ver genoeg". Aan de andere kant is er de kritiek van boeren dat de criteria te streng zijn en in de praktijk niet uitvoerbaar. "Dit soort kritiek voegt echter niets toe aan verduurzaming van sojateelt en kritiek hebben vanaf de zijlijn is gemakkelijker dan medeverantwoordelijkheid nemen voor oplossingen", aldus Task Force. De Task Force Duurzame Soja roept daarom alle partijen met kritiek op het RTRS-proces op om aan deze tafel aan te sluiten en constructief met alle stakeholders mee te denken hoe we soja wereldwijd ecologisch en sociaal verantwoord kunnen telen en verhandelen.

Bron: MVO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback