Ga naar hoofdinhoud

Tijd voor enting konijnen

Het begin van het najaar is de tijd om konijnen weer te laten inenten tegen myxomatose en VHD. Deze dodelijke konijnenziekten zijn besmettelijk, maar kunnen vaak worden voorkomen door goed te vaccineren.
 

Dodelijk

Dit meldt het LICG (landelijk informatie centrum gezelschapsdieren) op haar website. Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan de pokkenvirussen. Het myxomatose virus wordt overgebracht door stekende insecten, vooral muggen en steekvliegen maar ook vlooien. Er bestaat ook een vorm die door direct contact wordt overgebracht.

Zwellingen

Een konijn dat getroffen is door myxomatose krijgt zwellingen bij de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan bulten op de oren, bij de mond en op de rug: de myxomen. Vervolgens krijgt het konijn longontsteking en zal het uiteindelijk bijna altijd sterven. Bij de vorm die door direct contact wordt overgedragen zijn nauwelijks huidzwellingen te zien. Wel ontstaan er rode, gezwollen ogen en vooral problemen met de ademhaling.

Vaccinatie

Er is geen behandeling tegen de ziekte. Het enige wat gedaan kan worden is goede voeding en pijnstilling te geven en behandeling tegen bijkomende aandoeningen met antibiotica. Slechts in een klein percentage van de gevallen overleeft een konijn een infectie. Konijnen die een infectie overleven zijn daarna zo'n 14 tot 20 maanden beschermd tegen een nieuwe infectie. Beschermen tegen de ziekte kan door middel van preventie en vaccinatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback