Ga naar hoofdinhoud

Valkerij maneges gestart in België

Aangezien roofvogels geen dieren zijn die iedereen zo maar in zijn achtertuin kan houden, is het bedrijf Birds@Work met valkerij maneges gestart. Naast de maneges in Zuid-Holland, Friesland en Gelderland, is op 28 februari de eerste valkerij manege in België geopend in Lennik, vlakbij Brussel.

Valkerij maneges

Het ambacht dat eeuwen lang een statussymbool voor de adel was, wordt door middel van de valkerij maneges voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. "De valkerij is een passie", aldus oprichter Rob van Dipten. "Maar om te ontdekken dat je deze passie hebt, moet je er eerst mee in aanraking komen. Dat is wat wij met de Birds@Work valkerij maneges beogen." Deze maneges zijn vergelijkbaar met paarden maneges. In plaats van leren rijden op paarden, kun je bij een valkerij manege leren valkenieren met verschillende roofvogels. "Bezoekers krijgen zelf een uil of valk op de valkeniershandschoen en gaan vervolgens ook met de roofvogels vliegen", licht Van Dipten toe. Dit uiteraard onder deskundige leiding van een meester valkenier.

Recreanten 

Valkerij is oorspronkelijk de kunst van het vangen en africhten van valken ten behoeve van de jacht. Tegenwoordig groeit het aantal recreanten dat zich richt op de omgang, training en het vrij vliegen van roofvogels zonder ermee te jagen. "Dat is goed te merken op de Birds@Work valkerij maneges", beaamd Van Dipten. "Sinds de oprichting drie jaar geleden, verwelkomen wij deze maand al onze 3000ste deelnemer. Zeker gezien het feit dat de recreatieve valkerij nog in de kinderschoenen staat, is dit een mijlpaal om trots op te zijn."
Roofvogels worden ingezet voor roofvogeldemonstraties op evenementen, bij dieren- en themaparken en roofvogel workshops tijdens bedrijfsuitjes. Ook worden de vogels regelmatig door de professionele valkeniers ingezet voor het bejagen van schade veroorzaakt door konijnen en bestrijding van vogeloverlast op industrieterreinen en stortplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback